FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-Dış Ticaret Verisi(Akbank)
02/06/2020 13:57:29

    Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:
    "Dış ticaret verilerinde, korona virüs salgını kaynaklı son iki  aydır daralma görülüyor. Ayrıca, Mayıs ayındaki bayram tatilleri ve  sokağa çıkma kısıtlamaları da çalışılan gün sayısının azalmasına neden  oldu. Ticaret Bakanlığı, çalışılan gün sayısının Mayıs 2019'da 22 iş  günü iken, Mayıs 2020'de 16'ya gerilediğini belirtiyor. 
    Ticaret Bakanlığı'nın Genel Ticaret Sistemi (GTS)* öncü verisine  göre  ihracat Nisan'da yıllık %41,4 daralmasının ardından Mayıs'ta da
%40,9 azalış gösterdi. İhracat rakamında özellikle salgının en yaygın  olarak görüldüğü ve kısıtlamalar yapıldığı ülkeler kaynaklı  düşüş  görüldü. İthalat ise aynı dönemde sırasıyla %25 ve %28 azaldı. Dış  ticaret dengesi Mayıs'ta 3,4 milyar $ açık verirken,  12 aylık  kümülatif dış açık rakamı da 40,1 milyar $ ile Şubat 2019'dan bu yana  en yüksek seviyesine ulaştı.
    Ticaret Bakanlığı'nda sektör ve ülke bazında veriler ilk 5'e göre  açıklanıyor. Buna göre  ihracat kırılımına bakıldığında açıklanan  sektörlerin ve ülkelerin (ABD hariç) tamamında daralma görüldü.
Sektörlerde en yüksek düşüş motorlu kara taşıtlarında kaydedildi.
İthalatta ise, petrol fiyatlarındaki düşüş ve ekonomik aktivitedeki  yavaşlama kaynaklı daralma devam etti. 
    Birçok ülke salgın kaynaklı getirilmiş olan kısıtlamaları  kaldırmaya başladı. Buna bağlı olarak son açıklanan Mayıs ayına  ilişkin öncü verilerde dipten dönüş sinyalleri görülüyor.
    Dün açıklanan imalat sanayi beklenti endeksi verilerinde ABD ve
Avrupa'da kısmi toparlanmalar görüldü ancak halen endeksler 50 eşik  seviyesinde kalarak, üretimde daralmanın sürdüğüne işaret ediyor.
    Türkiye'de  bazı firmaların çalışmalarına yeniden de başlamasıyla,  imalat sanayi aktivitesine ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi
Mayıs'ta 33,4'den 40,9'a yükseldi. Mayıs ayında sektörel güven  endeksleri, reel kesim ve tüketici güven endeksi verilerinde de  toparlanmalar görülmüş idi. Haziran ayında normalleşme sürecinin  başlamasıyla beraber, toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz.
    Önümüzdeki dönemde, global çapta salgının seyri, normalleşme  adımlarına bağlı olarak ekonomik aktivitelerde görülecek seyir ihracat  üzerinde etkili olacak. İthalat tarafında da petrol fiyatları ve  ekonomik aktivitenin seyri belirleyici olmaya devam edecek.
    İhracat:
    İhracat Mayıs'ta yıllık %41 azalışla 10,0 milyar $'a geriledi.
Böylece 12 aylık kümülatif ihracat rakamı da 165,7 milyar $ ile Aralık
2017'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.
    Ülke bazında bakıldığında, açıklanan ilk 5 ülkeye göre 
    İhracatta en yüksek paya sahip olan Almanya'ya yapılan ihracat
Mayıs'ta yıllık %42, Ocak-Mayıs'ta %19 düşüş gösterdi.
    Fransa, İngiltere ve Irak'a yapılan ihracatlar Mayıs'ta sırasıyla
%45, %37 ve %33 azalış gösterdi. ABD'ye yapılan ihracat ise %1,4 ile  sınırlı arttı.
    Açıklanan ilk 5 sektöre göre  en büyük ihracat sektörlerinden olan  motorlu kara taşıtları ihracatında daralma devam etti  Mayıs %-58. 
Makine ihracatı da %47 daraldı.
    İthalat:
    Mayıs'ta yıllık %28 azalarak 13,4 milyar $'a geriledi. 12 aylık  kümülatif ithalat rakamı da 205,9 milyar $ ile Ekim 2019'dan bu yana  en düşük seviyesine geriledi.
    Enerji ithalatı Mayıs'ta yıllık %65 daraldı. Altın ithalatı ise  yıllık mutlak rakam olarak 0,8 milyar $ artarak 1,4 milyar $'a ulaştı.
Altın ve enerji dışı ithalat ise %25 daraldı
    Ana mal gruplarına göre baktığımızda 
    Yatırım malları ithalatı Mayıs'ta yıllık %11, tüketim malları  ithalatı da %38 azaldı. Ara malları ithalatındaki azalış %29 oldu."


                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey