FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-Tüketici Fiyat Endeksi(Bizim Menkul Değerler)
04/06/2020 15:49:52

    Bizim Menkul Değerler Tarafından Hazırlanan Analiz Raporu:
    "Tüketici Fiyat Endeksi
    TÜFE, mayıs ayında beklentilerin üzerinde aylık %1,36 artarken  yıllık enflasyon nisandaki %10,94 seviyesinden %11,39’a yükseldi.
    Mayıs ayında aylık ve yıllık bazda bakıldığında 12 ana harcama  grubunun hepsinde artış yaşanması dikkat çekti.
    Ana harcama grupları incelendiğinde aylık %6,85 ile giyim ve  ayakkabı en çok artış gösteren grup olurken enflasyona 43 baz puan  katkı verdi. Geçtiğimiz aylarda koronavirüs salgını ve Rusya-Suudi
Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası petrol fiyatlarının  sert düşmesi nedeniyle enflasyonu aşağı çeken grup olan ulaştırma,
Mayıs ayında petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle %3,30 artış  gösterdi. Ulaştırma grubu 48 baz puan ile enflasyona en fazla katkı  veren grup oldu.
    Yıllık %21,41 ile en çok artış gösteren grup alkollü içecekler ve  tütün oldu. Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıda ve  alkolsüz içeceklerde yıllık %12,87 artış yaşanırken 311 baz puanla  enflasyona en yüksek katkıyı verdi. 203 baz puanla konut ve 113 baz  puanla ulaştırma yıllık enflasyona yüksek katkı veren diğer gruplar  oldu.
    TCMB ikinci çeyrek Enflasyon Raporu’nda 2020 yılsonu enflasyon  tahminini %8,2’den %7,4’e indirirdi. Küresel olarak vaka sayılarında  görülen azalma ile normalleşme sürecine girilirken, TL’de kısmen olsa  görülen toparlanmaya rağmen petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ve iç  talepteki nispeten başlayan toparlanmanın etkisiyle enflasyonun bir  süre daha çift hanede kalmayı sürdürmesini beklemekteyiz.
    Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), nisanda aylık %1,54  artarken, yıllık artış marttaki %6,71 seviyesinden %5,53‘e geriledi.
    Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek  ağırlığa sahip olan imalat aylık %1,62 artarken Yİ-ÜFE’ye 149 baz puan  katkı verdi. Alt sektörlerde ise gıda ürünleri ve tekstil ürünleri  sırasıyla 32 ve 20 baz puanlık katkıyla Yİ-ÜFE’yi destekledi.
    Kok ve rafine petrol ürünleri %4,93, kağıt ve kağıt ürünleri %4,54  ve basım ve kayıt hizmetleri %3,57 ile aylık en fazla artış gösteren  alt sektörler oldu.
    Ham petrol ve doğal gazda %32,31 düşüş görülürken aylık Yİ-ÜFE’yi
12 baz puan ile en çok aşağı çeken alt sektör oldu. Aylık en fazla  düşüş gösteren diğer bir alt sektör ise -%1,56 ile deri ve ilgili  ürünler oldu.
    Yıllık bazda ise -%61,57 ile ham petrol ve doğal gaz, -%51,27 ile  kok ve rafine petrol ürünleri en çok düşen alt sektörler oldu.

   Analizin tamamı için:

https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4162/tuketici-fiyat-endeksi-mayis-2020.htm





                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir...

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey