FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-Dış Ticaret Verisi(Akbank)
02/07/2020 13:59:00

    Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü Tarafından Hazırlanan Analiz:
    "Koronavirüs salgınının olumsuz etkileri Mart ayından itibaren  global çapta görülmeye başlanmış, ekonomik verilerde Nisan’da dip  seviyeler görülmüş idi. Mayıs ayından itibaren kısmi toparlanma  görülmesinin ardından, Haziran’da ise normalleşme adımlarıyla birlikte  verilerde toparlanmanın sürdüğü görüldü.  Bu gelişmelerin dış ticaret  verilerine de yansımaya başladığı görülüyor. Ticaret Bakanlığı’nın
Genel Ticaret Sistemi (GTS)* öncü verisine göre  son üç aydır daralma  gösteren ihracat, Haziran’da yıllık %15,8 artış gösterdi.  İthalat da  iki aylık daralmanın ardından Haziran’da yıllık %8,2 arttı. Bunun  neticesinde Aralık 2019’dan bu yana artış eğiliminde olan dış ticaret  açığı Haziran’da %17 azalış gösterdi. Böylece 12 aylık kümülatif dış  ticaret rakamı da 40,2 milyar $’dan 39,6 milyar $’a geriledi.
    Ticaret Bakanlığı’nda sektör ve ülke bazında veriler ilk 5’e göre  açıklanıyor. Buna göre  ihracat kırılımına bakıldığında açıklanan  sektörlerde motorlu kara taşıtları hariç tüm sektörlerde ve açıklanan  ülkelerden ise İtalya hariç tüm ülkelerde artış görüldü. Enerji  ithalatında daralma devam ederken, altın ithalatı ve ekonomideki  toparlanma kaynaklı toplam ithalat artış gösterdi. 

    Haziran ayına ilişkin öncü verilerde toparlanma  görülüyor.

    Dün açıklanan imalat sanayi beklenti endeksi verilerinde ABD’de
ISM imalat sanayi beklenti endeksi, Haziranda 52,6 ile son 14 ayın en  yüksek düzeyine ulaştı. Euro Bölgesi PMI endeksi yükseliş göstermekle  birlikte halen 50 eşik seviyesinin altında.
    Türkiye’de  de Haziran’da PMI endeksi 53,9 seviyesine ulaştı.
    Önümüzdeki dönemde de global çapta salgının seyri, ekonomik  aktivitede toparlanmanın seyrine bağlı dış talep gelişmeleri, ihracat  üzerinde belirleyici olmaya devam edecek. İthalat tarafında da petrol  fiyatları ve iç talebin seyri belirleyici olacaktır.

    İhracat:

    İhracat Haziran’da yıllık %15,8 artışla 13,5 milyar $’a yükseldi.
Böylece 12 aylık kümülatif ihracat rakamı da 167,5 milyar $’a yükseldi.
    Ülke bazında bakıldığında, açıklanan ilk 5 ülkeye göre
    İhracatta en yüksek paya sahip olan Almanya’ya yapılan ihracat son
3 aydır daralma göstermesinin ardından Haziran’da yıllık %12,5 arttı.
Ocak-Haziran döneminde ise yıllık %14 düşüş gösterdi.
    İngiltere, ABD ve Irak’a yapılan ihracatlar ise Haziran’da  sırasıyla %43, %52 ve %17 arttı. İtalya’ya yapılan ihracat ise %4,6  azaldı.
     Açıklanan ilk 5 sektöre göre  en büyük ihracat sektörlerinden  olan motorlu kara taşıtları ihracatında daralma sürdü  Haziran’da  yıllık daralma %10 oldu.  Makine ihracatı %15 arttı.

    İthalat:

    Haziran’da ithalat yıllık %8,2 artarak 16,3 milyar $’a yükseldi.
12 aylık kümülatif ithalat rakamı da 207,1 milyar $’a yükseldi.
    Enerji ithalatı Haziran’da yıllık %45 daraldı. Altın ithalatında  artış sürdü  Haziran’da yıllık mutlak rakam olarak 1,7 milyar $  artarak 2,4 milyar $’a ulaştı. Yılın ilk yarısında toplam 9,7 milyar $  altın ithalatı gerçekleştirildi. Altın ve enerji dışı ithalat ise
Haziran’da %7 arttı.

    Ana mal gruplarına göre baktığımızda

    Yatırım malları ithalatı Haziran’da yıllık %27, tüketim malları  ithalatı da %15, ara malları ithalatı da %4 arttı.
    *2019 başından bu yana dış ticaret verisi iki yönteme göre  açıklanıyor: Özel ve Genel Ticaret Sistemi. İki sistem arasındaki  fark, genel ticaret sisteminde gümrük alanları ve serbest bölgelere  giren&çıkan mallar da dış ticaret verisine dahil ediliyor. Özel
Ticaret sisteminde gümrük sınırı esas alınarak dış ticaret verisi  açıklanıyor."



                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******






    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey