FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN
ANALİZ-İşgücü İstatistikleri(Tacirler Yatırım)
10/07/2020 17:04:44

    Tacirler Yatırım Başekonomist Özlem Bayraktar Gökşen Tarafından
Hazırlanan Analiz:
    "Tarım dışı istihdamdaki düşüş devam ediyor
    Nisan dönemi (Mar-Nis-May) işsizlik oranı %12,8 olarak gerçekleşti.
    2019 yılının aynı döneminde işsizlik oranı %13 olmuştu. Mevsimsel etkilerden arındırdığımızda işsizlik oranında ise %13,1 seviyesinden %13,8’e yükseliş yaşandı. Düzeltilmiş tarım-dışı işsizlik oranının ise %15,2 seviyesinden
%16,1’e yükseldiği görüldü. Küresel salgının istihdam üzerindeki olumsuz etkileri Mart döneminden beri önemli oranda hissediliyor. Ancak birkaç konjonktürel faktörün işsizlik oranlarındaki daha fazla kötüleşmeyi de engelleyici nitelikte olduğunu belirtmek gerekir. Özellikle işgücüne katılım oranındaki düşüşün devam etmesinin işsizlik oranındaki artışı engellediği görülüyor. Buna göre düzeltilmiş işgücüne katılım oranı %49 seviyesinden
%47,5’e kadar gerileme kaydetti. (Temmuz 2019 seviyesi %53,1 idi) Söz konusu oran 2012 yılından beri en düşük seviyeleri işaret ediyor. Buna ek olarak, ekonomi yönetiminin işsizlik oranlarındaki artışı önlemek için attığı adımların sınırlayıcı etkilerinin de olduğunu belirtmek gerekir. Burada özellikle kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ile işten çıkarılmaların engellenmesi gibi faktörlerin ön planda olduğu görülüyor.
Düzeltilmiş sektörel istihdam verilerine bakıldığında  tarım-dışı sektörlerde
Nisan döneminde 934 bin tarım dışı istihdam azalışı yaşandı. Böylece iki ayda tarım dışı istihdam kaybı 2 milyona yaklaştı. Azalışın beklendiği üzere özellikle hizmet sektöründe yoğunlaştığı dikkat çekti.
    Sanayi sektörü istihdamında Nisan döneminde 164 bin azalış gözlemlendi. Sektörde son bir yılda 210 bin kadar istihdam artışı yaşandı.
Söz konusu sektörde özellikle kayıt dışının diğer sektörlere oranla daha sınırlı olması istihdam azalışının daha yavaş kaydedilmesini beraberinde getirmiş olabilir. Diğer taraftan haftaya Pazartesi açıklanacak TÜİK Mayıs ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak. Kurum beklentimiz %26 oranında yıllık düşüş yolunda. Bu noktada istihdamdaki azalışın Mayıs döneminde yüksek bir yeri işaret etmesini bekliyoruz.
    Geçtiğimiz yıllarda önemli istihdam kayıpları yaşayan inşaat sektöründe ise Nisan döneminde 123 bin istihdam düşüşü yaşandı. Söz konusu sektörde son dönemde ciddi istihdam kayıpları yaşamış, Ekim 2019 döneminde bir miktar artışın başladığı takip edilmişti. Son bir yıllık dönemde istihdam kaybının 353 bin olduğu gözlemleniyor.
    Hizmet sektörü istihdamında Nisan döneminde de 694 bin gibi oldukça dikkat çekici bir azalış yaşandı. Son bir yıldaki kümülatif istihdam değişimlerine bakıldığında ise 1,5 milyon azalışın olduğu takip edildi. Son bir sene içerisinde kamu sektörünün katkısına rağmen önemli azalışların olması dikkat çekici bir faktör oldu."

    Analizin tamamı için:

https://www.tacirler.com.tr/Pdfs/Arastirma/Dosyalar/istihdam_piyasasi_-_Nisan_2020.pdf

                           ******

    Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı  sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri  tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer  alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize  uygun sonuçlar doğurmayabilir.

                           *******

    Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
    http://www.foreks.com
    http://twitter.com/ForeksTurkey