FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AVM'deki 'İman Yeri' alkolden etkilenmeyecek

Alkollü içki satan yerlerin ibadethanelere en az 100 metre uzaklıkta bulunmasını öngören yasanın AVM'leri etkilememesi için yeni bir formül bulundu.

AVM'deki 'İman Yeri' alkolden etkilenmeyecek

Alkollü içki satan yerlerin ibadethanelere en az 100 metre uzaklıkta bulunmasını öngören yasanın, AVM'leri etkilememesi için, ilginç bir çözüm bulundu. Perakende.org'un haberine göre, AVM'lerde ibadet yeri bulunması zorunlu olacak ancak buralara ‘İman Yeri’ adı verilecek. Böylelikle, alkollü içkiler yasasında yer alan “Perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunması zorunludur” maddesi aşılacak. ‘İman Yeri’ tanımı, ibadethane olarak adlandırılan cami, mescit, havra, sinagog, kilise gibi yerler kapsamı dışında kalacak.

Gümrük Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, AVM'lerdeki ibadethanelerin alkollü içki satan yerlere yakın olmasının alkollü içki satışını düzenleyen yasa ile çelişmemesi için düzenleme yapıldığını kaydetti. Tasarının hazırlanış aşamasında ibadet yerinin zorunlu olması ve 100 metre yasağı nedeniyle, AVM'lere içki yasağı geleceği savunuluyordu. İşletmeciler ve sektör yetkilileri, AVM'lerdeki zorunlu ibadet alanlarına ‘Dua Odası’ adının verilmesini istemişlerdi. Sonuçta ‘iman yeri’ adıyla formül bulundu. Bu isim, yasanın çıkmasından sonra düzenlenecek AVM'lerdeki sosyal alanlara ilişkin yönetmelikte yer alacak.

AVM’ler kanundan muaf olacak

AVM'lerle ilgili olarak hazırlanan ve TBMM 'ye sunulma aşamasına gelen tasarıya göre, alışveriş merkezlerinde acil tıbbi müdahale ünitesi, iman yeri, bebek bakım odası ve çocuk oyun alanı oluşturulması zorunlu olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, büyük mağazalar ve AVM'lerdeki sosyal ünite, çocuk bakım ve ibadet yerleri gibi birimlere ilişkin kriterlerin yönetmelikle düzenleneceğini kaydetti. AVM'ler, ''İman yeri'' tanımı ile içki satan işletmelerin ibadet yerlerine en az 100 metre mesafede olmasını düzenleyen kanundan muaf olacak.

Alışveriş merkezleri, küçük esnaf ve sanatkar işletmelerine yüzde 5 oranında yer verecek. Geleneksel meslek gruplarına indirimli kira bedeli uygulanacak. Zincir mağazalardaki satış alanlarının en az yüzde bir oranındaki raf alanı ise, küçük ölçekli üreticilerce sunulan yöresel ürün satışına ayrılacak. Tasarıda AVM'lerin şehir dışına yapılması ve mevcut AVM'lerin de şehir dışına taşınmasına ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. AVM'lerdeki indirim kampanyaları da 3 ayı geçemeyecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler