FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan örtülü faiz artışı

Merkez Bankası son günlerde rekor üstüne rekor kıran dolara karşı ilk önlemini aldı.

Merkez Bankası'ndan örtülü faiz artışı

Dün 2.6280 ile tarihi zirvesine çıkan dolar bugün iniş trendinde. Merkez Bankası’nın ‘örtülü faiz artışı’ ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası’na karşı bir diyalog yolu açan açıklamalarının ardından dolar 2.60’ın da altına indi. Dolar gün içerisinde en düşük 2.5770 seviyesini gördü.

merkez bankası (TCMB) son dönemde doların küresel değer kazancının hız kazanması ve ekonomi yönetiminin geleceğine ilişkin endişelerin TL'de yarattığı değer kaybını telafi etmek adına daha önce de sıklıkla kullandığı ve piyasada "örtülü faiz artışı" olarak nitelendirilen likidite sıkılaştırma adımlarına bugün daha da belirginleştirdi.
FAİZLER 30 BAZ PUAN YÜKSELDİ

Bankacılar, TCMB'nin bugün repo ihaleleriyle piyasaya ihtiyacın yaklaşık 5-6 milyar lira altında likidite sağladığını; bunun da önceki günlere göre yaklaşık 2-3 milyar liralık ek bir sıkılaştırma anlamına geldiğini ve gecelik piyasada faizlerin 30 baz puan yükseldiğini belirttiler.
NORMALDE 2 MİLYAR TL BUGÜN…
Bir bankanın ALM masası yetkilisi, "TCMB'nin bugün repo fonlaması piyasanın ihtiyacının 5.5 milyar TL altında gerçekleşti. Normalde bu rakam yaklaşık 2 milyar TL civarında idi. Bugün sıkılaştırma 2-3 milyar TL daha fazla oldu diyebiliriz. Gecelik piyasada faizler yüzde 10.30'lardan yüzde 10.60'lara yükseldi" dedi.
BABACAN VE BAŞÇI İLE GÖRÜŞECEK

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemde kurda yaşanan dalgalanmada "faiz lobisinin" çalışmasının olduğunu belirterek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve TCMB Başkanı Erdem Başçı ile Babacan'ın ABD'den dönüşü sonrasında görüşeceğini söyledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan'ın açıklamalarında tonun bir miktar yumuşadığını düşünüyorum. Açıklamalarla birlikte piyasada ABD istihdam verisi öncesi dolar/TL'nin daha da yükselebileceğine ilişkin pozisyonların kapatıldığını gördük. Bu da kuru aşağı çekti" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler