FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tüketici güven endeksi yılın en düşüğünde

Tüketici güvenindeki azalma Kasım ayında da devam etti ve endeks değeri 70'in de altına inerek yılın en düşük seviyesine geriledi.

Tüketici güven endeksi yılın en düşüğünde

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2.4 düştü.

Yaşanan bu düşüşle Ekim ayında 70.3 olan Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında 68.7 değeri ile, bu yılın en düşük düzeyine geriledi. Endeks bu yılın zirvesini, 78.5 ile Nisan ayında yaptı.

TASARRUF ETME İHTİMALİNDE DÜŞÜŞ

Endeksin yüzde 2.4 gibi yüksek oranda düşmesinde en büyük etkiyi, Türkiye'nin en önemli sorunları arasında gösterilen tasarruf açığının daha da artacağına ilişkin veriden geldi.

Buna göre, tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 5,2 oranında azaldı. Ekim ayında 26.1 olan endeks, Kasım ayında yeniden yüzde 25.0'in altına inerek 24.7 değerine düştü.

Bu düşüş, bireylerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir.

İŞSİZ SAYISINDA GELİŞME BEKLENTİLERİ

İşsiz sayısı beklentisi endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3.9 azalarak, Kasım ayında 70.8 değerine düştü.

İşsizliğe ilişkin beklentideki bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı.

HANENİN MADDİ DURUMU

Aynı dönemde, hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.7 azaldı. Ekim ayında 90.2 olan endeks değeri Kasım ayında 88.6 oldu.

Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

GENEL EKONOMİK DURUM BEKLENTİSİ

Ekim ayında 91.3 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 0,9 azalarak, Kasım ayında 90.5 değerine geriledi.

Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını göstermektedir. (DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler