FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TÜSİAD Başkanı'ndan 'kutuplaşma' uyarısı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'deki kutuplaşmanın bertarafı konusunda somut bir ilerleme kaydedilmezse, bu ayrılıkların ülkeye gelecekte zarar vereceğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı'ndan 'kutuplaşma' uyarısı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, kutuplaşmanın bertarafı konusunda somut bir ilerleme kaydedilmezse, bu ayrılıkların Türkiye'ye gelecekte zarar vereceğini söyledi.

Dinçer, çözüm sürecinin de gelecek dönemde ivme kazandırılarak sonuca bağlanmasını Türkiye'nin geleceği açısından son derece önemsediklerini dile getirdi.

Dinçer, toplumda şuana kadar belki de herkesin katkısıyla oluşmuş ağır kutuplaşmanın Türkiye'ye zarar verebileceğinden kaygı duyduklarını da söyledi.

İçinde bulunulan kutuplaşma ortamının paylaştığı tüm politika önerilerini, olumlu bekleyişleri ve kalkınma politikalarını anlamsız kılacağını belirten Dinçer, "Reform alanını sınırlayacak ve toplumda kardeşlik ve güven duygularını zedeleyecek bir aşamaya kesinlikle gelmemelidir" diye konuştu.

Kutuplaşmanın bertarafı konusunda somut bir ilerleme kaydedilmezse, üzerinde önemli uzlaşmalar gerektiren çözüm süreci ve yeni anayasa reform alanlarında yol alınamayacağını vurgulayan Dinçer, şunları kaydetti:

"Tam bu noktada, Sayın Cumhurbaşkanım, halk tarafından seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olmanız sebebiyle kutuplaşmanın bertarafında çok önemli bir rol üstlenebileceğine inanıyoruz. Uzlaştırmacı bir tutumla sadece gelecek hedeflerine kilitlenerek devletin kurumları, siyasi partileri ve her türlü toplum kesimi arasında yeni bir toplumsal mutabakatın oluşturulmasında öncülük edebileceğinize inanıyoruz. Söz konusu toplumsal mutabakat sağlandığında, inanıyoruz ki Türkiye rekabet gücü sıralamasında dünyadaki ilk 10 ülke arasına girecek, en geç 2023'te AB üyesi olabilecek ve bölgesinde istikrar ve demokrasinin teminatı olacaktır."

Dinçer, 2007'de başlayan küresel krizin yarattığı sorunların devam ettiğini belirterek, küresel dalgalanmanın merkezinde özgürlük ve demokrasi arayışı olduğunu söyledi. G20 evsahipliğinin Türkiye'nin itibarı için önemli olduğunu belirtti. Dinçer ayrıca, eğitimde Türkiye'nin istenen noktada olmadığını, Türkiye'yi ön saflara götürecek bir eğitim gerektiğini, kadın istihdamına yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini söyledi.

"Beklentimiz 62. Hükümet programının etkili uygulanması" diyen Dinçer, sanayinin ekonomi içindeki payının 15 yılda gerilediğine dikkat çekti.

Dinçer, "Büyümenin yegane itici gücü imalat sanayidir. Sanayi Strateji Belgesi 2023 hedeflerini yakalayacak şekilde hazırlanmalı. Sanayi Strateji Belgesi'ne katkılarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Dinçer "Yargı reformu stratejisinin hızla hayata geçirilmesi gerekiyor. Yargı reformu ivedilikle ele alınmalıdır" dedi.

AB konusunda ise Dinçer, AB ile ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığına dikkat çekti.

TÜSİAD Başkanı Dinçer yeni anayasa çalışmalarının başlamasını beklediklerini, 1982 anayasası ile hukukun üstünlüğünün sağlanmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onur konuğu olduğu toplantıya, Koç Holding Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD eski Yönetim Kurulu Başkanları Ümit Boyner ile Muharrem Yılmaz, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın'ın da aralarında bulunduğu TÜSİAD'a üye iş dünyasının tamsilcileri katıldı.

CNBC-E/Ajanslar

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler