FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

Eğer parite 1,2660 desteğini kırabilirse gün içerisinde 1,2580 seviyesi hedeflenecektir.

İç piyasa ve pariteler

Lider Forex Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

EUR/USD ANALİZ:

Almanya, borç krizinin ekonomide geçen yılın son çeyreğinde daralmaya neden olmasının ardından resesyonun eşiğine gelmiş olabilir. Wiesbaden'de Federal İstatistik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, Avrupa'nın en büyük ekonomisi, resmi olmayan hesaplamalara göre, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, üçüncü çeyreğe göre "yaklaşık" yüzde 0.25 daraldı. Aralarında Christian Schulz'un da bulunduğu bazı ekonomistler, gayrı safi iç hâsılanın (GSYH) içinde bulunduğumuz çeyrekte de düşmesini bekliyorlar.

GSYH'nın iki çeyrek üst üste daralması durumu resesyon olarak adlandırılıyor. Londra'da Berenberg'in kıdemli ekonomistlerinden Christian Schulz, "Eğer Euro krizi, 2012 başlarında diğer bir dalga sonrası daha da kötüye gitmezse ya da nihayetinde kontrol altına alınırsa, Almanya ekonomisi yaz dönemi ile birlikte hoş bir sıçrama gerçekleştirebilir" dedi ve "Ancak Euro krizinin kontrol dışında kalma ya da ülke ve banka temerrütleri ile birlikte spiral şeklinde tamamen kontrolden çıkma şansını yüzde 25 olarak görüyoruz. Böyle bir senaryoda, Almanya büyük bir resesyona girer" değerlendirmesinde bulundu.

EUR/USD paritesi kritik bir güne yaklaşmışken dün Avrupa’dan gelen olumsuz haberlerle geri çekilmiş ve daha önceden de test ettiği 1,2660 seviyesine kadar gerilemiştir. İkinci etapta yine bu desteğin kırılmaması haftalık grafikteki 200 günlük üssel hareketli ortalama olan 1,2650’nin güçlü bir destek olduğu anlamına gelmektedir. Ancak gerek Euro’nun değer kaybı, gerekse Dolar Endeksindeki çıkış nedeniyle Dolar’ın değer kazanması paritenin gerilemesine neden olmakta ve bu desteğin kırılma ihtimalini güçlendirmektedir.

Eğer parite 1,2660 desteğini kırabilirse gün içerisinde 1,2580 seviyesi hedeflenecektir. Dün yaşanılan düşüşler sonrası tepki yükselişine devam etmek istiyorsa 1,2790 direncin paritenin daha da yukarı gidebilmesi için önemli bir direnç seviyesidir. Teknik olarak baktığımızda paritedeki düşüşlerin devam edeceğini, bu yüzden de yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olabileceğini söyleyebiliriz. Temel olarak ise bugün dış piyasalardan gelecek makro-ekonomik haberler güne damgasını vurması bekleniliyor. Özellikle de Euro bölgesi faiz oranından sonra Türkiye saati ile 15.30’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı basın toplantısı paritede sert hareketlere sebep olacaktır.

Pivot 1,2730
Destek 1,2660 –1,2630-1,2580
Direnç 1,2790 – 1,2815–1,2855

GBP/USD ANALİZ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başkent Berlin'de İtalya Başbakanı Mario Monti ile görüştü. Başbakan Merkel, yaklaşık 2 saat süren görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İtalya'nın, ekonomik krizin aşılması için yaptığı reform çabalarını överek, Euro’nun istikrarlı hale gelmesi ve ortak ekonomik perspektiflerin geliştirilmesi için işbirliği yapacaklarını söyledi.

Merkel Avrupa Finansal İstikrar Fonunun daha iyi işleyebilmesi için Avrupa Merkez Bankasından destek istediklerini ve alınan bazı önlemlerle bir ülkenin dayanışmaya ihtiyaç hissetmesi durumunda hızlı bir şekilde hareket edebileceklerini belirtti. Ayrıca birlikte hareket edilmesi durumunda Avrupa ülkelerinin daha güçlü olacağını, Avrupa'daki refahın korunabilmesi için yaratıcı olunması ve büyümenin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Merkel, mali işlem vergisi uygulanmasının da AB ülkeleri çapında faydalı olacağına inandığını, ancak sadece Euro ülkeleri çerçevesinde uygulanmasının bir fayda sağlamayacağını kaydetti.

GBP/USD paritesi gerek Avrupa’dan gelen olumsuz büyüme oranı gerekse İngiltere’den gelen olumsuz bütçe açığı haberi ile gerilemiş ve gün içerisinde 1,5308 seviyesine kadar gerilemiştir. Gerek EUR/USD gerekse GBP/USD pariteleri için düşüş baskısının devam ettiğini ve bu yüzden de yaşanılacak olası yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirilmesi gerektiğinden bahsetmiştik.

GBP/USD paritesi 1,5770 seviyesinden başlattığı satıcılı seyrine belirli seviyeler sonra son verebilir. Bu seviyeler sırasıyla bollinger bandın alt kanal noktası ve ayrıca fibonacci %76,4 düzeltme seviyesi olan 1,5245 ile kanalın
alt noktası olan 1,5130 seviyeleridir. Düşüşlerin devam etmesi durumunda hedeflenecek olan bu seviyelerden sonra parite de tekrar çıkışlar gözlemlenebilir. Bugün gerek Avrupa’dan gerekse İngiltere ve ABD’den gelecek makro-ekonomik haberler paritenin seyrini etkileyecektir.

Teknik faktörlerin düşüş baskısına devam ettiğini, temel faktörlerin de bu düşüşe destek olması durumunda belirttiğimiz seviyelerin hedefleneceğini söyleyebiliriz. Aksi takdirde kısmi yükselişler pariteyi 1,5370 seviyesine kadar çıkartabilir.

Pivot:1,5370
Destek 1,5300 – 1,5270 – 1,5245
Direnç 1,5350 - 1,5410 – 1,5440

USD/JPY ANALİZ
Asya piyasaları, Japonya'nın ihracatına yönelik talebin azalması, Avrupa'daki tahvil ihaleleri ve Infosys Ltd.'nin satış tahminini düşürmesi sonrası satıcılı seyretti. Asya hisse senetleri son dört günde ilk kez düşerken, bakır değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:26'da yüzde 0.4 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.9 düştü ve 20 Aralık'tan bu yana en düşük kapanışını yapmaya yöneldi.

Japonya'da cari işlemler fazlası Kasım ayında, Çin ve Avrupa'da büyümenin yavaşlaması ve değer kazanan yenin Japon ihraç ürünlerine yönelik talebi azaltması sonucu daraldı.

İspanya bugün toplam 5 milyar Euro’luk 2015 ve 2016 vadeli tahvil satışı yapacak. Çin'de tüketici fiyatları endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1 yükseldi. Bu, son 15 ayın en düşük seviyesini işaret ediyor.

USD/JPY paritesi gerek günlük gerekse haftalık ve aylık trendlerinin düşüş olması nedeniyle belirli yükselişlerden sonra satış baskısına maruz kalmıştır. Son olarak 78 seviyelerindeyken başlattığı satıcılı seyrine 77 seviyesine kadar devam eden USD/JPY paritesi 77 desteğini de kırarak 76,55 ve 75,30 seviyelerine kadar gerileme istemektedir. Yaşanılacak olası yükselişlerin satış fırsatı olacağını her defasında tekrarladığımız USD/JPY paritesinde gün içerisinde kısa vadeli de 77,05 direncinin altında düşüşler devam edecektir. Bugün makro-ekonomik haberlerin etkisi paritede sert hareketlerin olmasına neden olabilir. Bu yüzden de teknik analiz seviyelerinde dikkatli olmalıyız. Çünkü bu tür haberler neticesinde temel faktörlerin teknik seviyelerin önüne geçtiğinden ters hareketlerin olması gözlemlenebilir. Ancak eğer gelecek olan haberler paritenin düşüşüne destek olursa o zaman daha net ve sağlıklı düşüşlerle parite hedefine doğru ilerleyecektir.

Pivot: 77,05
Destek: 76,75 – 76,55 – 76,35
Direnç: 77,25 - 77,45 – 77,65

PETROL ANALİZ
Petrol, Nijerya ve İran endişesi ile New York'ta yaklaşık iki haftanın düşüğünden yükselişe geçti. Nijerya'daki ayaklanmalar ve İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine tepkiler petrole yön verdi. Petrol vadelileri dünkü yüzde 1.3'lük değer kaybının ardından yüzde 0.6 değer kazandı. Nijeryalı bir kuruluş Afrika'nın en büyük ham petrol üretim platformunun yakınlarında başlayan ayaklanmalar sebebiyle platformu kapattıklarını açıklarken Japonya ise petrolüne ambargo koymakla tehdit edilen İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatması durumunda petrol ithalatının etkileyeceğini vurguladı. "Jeopolitik etkiler fiyatları yukarı çekme konusunda daima başarıya ulaşırlar." diyen Sidney'deki CMC Markets baş analisti David Land, "Hürmüz Boğazı'nı kapatmak çok cesur bir iddia. Fakat bu gerçekleştiği takdirde fiyatlarda da bir o kadar cesur çıkışlar görürüz.

Petrol fiyatlarında yükseliş trendi bekliyorum." açıklamasında bulundu.Orta ve uzun vade beklentilerinin yükseliş olduğunu ve gelen spekülatif haberlerin de petrol’ün yukarı yönlü hareketine katkı sağladığını söyleyebiliriz. Ancak her ne kadar yükselişler gözlemlense de siyah incinin 103,39 direncinin önünde kalması ve buradan geri dönmesi petrolde acaba tepki satışları mı gerçekleşecek sorusunu da beraberinde getirmektedir. Daha önceden de bu seviyeyi geçemediği için
satış baskısına maruz kalan siyah inci için orta vadede 107 seviyelerinin test edilmesi yönündedir. Bu yüzden de yaşanılacak olası geri çekilmelere dikkat etmeliyiz. Bugün teknik analiz dışında dış piyasalardan gelecek olan makro-ekonomik haberler önemlidir. Özellikle de Euro bölgesi faiz oranından sonra Türkiye saati ile 15.30’da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin yapacağı basın toplantısı petrolde sert hareketlere sebep olacaktır. Bunun yanı sıra ABD borsalarında yaşanılacak seyirde petrol fiyatlarını etkileyecek diğer unsurlardan birisidir. Eğer ABD borsaları gün içerisinde düşüş baskısına maruz kalırsa petrol fiyatlarında da gerileme gözlemlenecektir.

Pivot 103,39
Destek 100,85– 99,85 –99,00
Direnç 102,50– 103,65 -104,10

En Çok Aranan Haberler