FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın analiz

Altında bugün ABD tarafından açıklanacak olan perakende satışlar ve yeni yatırımlar yakından takip edilmelidir.

Altın analiz

İntegral Menkularafından Hazırlanan Altın Fiyatları Raporu:

Altın fiyatları yeni haftaya alıcılı başlarken, piyasaların açılmasıyla gelen alım talebine karşılık Asya seansını kararsız geçirdi. Altın fiyatlarının sert düşüşe geçtiği sıra Fed tutanaklarından faiz söyleminin çıkmaması, Ukrayna gerginliğinin tekrardan baş göstermesi fonları ve Altın yatırımcılarını kararsızlığa iterken, geçtiğimiz haftanın CFTC raporları Cuma günü yayınlandı. Rapora göre hedge fonların alım yönünde pozisyon açtıkları görüşürken, toplamda halen daha satış kontratlarının sayılarının daha fazla olduğunu görülüyor. Kısa vadeli Altının fiziki talebinde ise artış söz konusu. SPDR Altın fonlarında ise kısa vadeli yükseliş trendine girmiş gözüküyor. Tekniksel olarak bakıldığında ise saatlik periyotta bayrak formasyonu görülmektedir. formasyonun gerçekleşmesi durumunda ise destek bulduğu seviyeden bir kısım daha alıcı gelebilir. An itibarı ile 1326 seviyesinden işlem gören Altın fiyatlarında yatırımcılarımızın bu aşamada olası geri çekilmelerde 1318/1320 seviyelerinden alış işlemi açmalarını, 1314 seviyesi ve altını stop loss seviyesi olarak belirlemelerini, 1329/1331 seviyelerinin ise hedef seviyeler olabileceği görüşündeyiz. Bugün ABD tarafından açıklanacak olan perakende satışlar ve yeni yatırımlar yakından takip edilmelidir.

ABD ham petrolü WTI, yükselişlerine hız kesmeden devam ederken, petrol stoklarındaki artışa rağmen fiyatların yükseldiğini görmekteyiz. Başta Libya olayları nedeniyle artan Brent fiyatlarından etkilen ham petrol, sonrasında ise geçtiğimiz hafta beklentilerin çok üstünde gelen üretici fiyatlarının artmasıyla soluk buldu. Sadece iç pazarda üretimi ve tüketimi yapılan WTI'ın tüketici davranışlarıyla birebir paralel olmaktadır. ABD'de yapılan anketlerde, tüketicilerin güvenlerinde ve üretici fiyatlarında artış görülmektedir.

Dolayısıyla tüm bu gelişmelerden yukarı yönde etkilenen petrol fiyatlarında şu sıralar tansiyonun tekrardan tırmanışa geçtiği Ukrayna gerginliği yakından takip edilmelidir. An itibarı ile 104,23 seviyesinden işlem gören Petrol fiyatlarında, yatırımcılarımızın bu aşamada olası geri çekilmelerde 103,35/103,55 seviyelerinden alış işlemi açmalarını, 102,95 seviyesi ve altını stop loss seviyesi olarak belirlemelerini, 104,35/104,45 seviyelerinin ise hedef seviyeler olabileceği görüşündeyiz. Bugün ABD tarafından açıklanacak olan perakende satışlar ve yeni yatırımlar yakından takip edilmelidir.

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü 1,3900-13870 bandı arasında yatay hareketlilik gösteren EUR/USD paritesinde bugün Asya saatleri itibari ile gap'li bir piyasa açılışı yaptığını paritenin 1,3850 seviyelerinde fiyatlandığını görmekteyiz. Geçtiğimiz hafta Draghi'nin söylemlerinde Euro bölgesi ekonomisinde oluşabilecek tüm değişiklikleri kontrol ettiklerini ve tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını belirtmesiyle aslında AMB'nın fiyat istikrarı ve düşük enflasyon konusunda endişeli olduğu görülmüştü. Bu hafta sonu IMF buluşmalarında basın toplantısında konuşan Draghi'nin, Euro'nun daha fazla değer kazanmasına izin vermeyeceklerini söylemesi ile piyasalara kısmı bir tedirginlik getirdiğini görüyoruz. Ayrıca Ukrayna tarafında yaşanan gerginliklerin tekrardan gündeme gelmesi ile EURUSD paritesinde 1,3840 seviyesine kısmı bir geri çekilme gözlemlemekteyiz.

An itibari ile işlemlerin 1,3855 seviyesinden devam ettiğini gördüğümüz Euro/Dolar paritesinde, yatırımcılarımızın bu aşamada, olası yükselişlerde 1,3885-1,3905 seviyelerinden satış pozisyonu denemelerini, 1,3925 seviyesinin üzerinin stop loss olarak belirlenmesini ve aşağıda 1,3850-1,3830 seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünmekteyiz. Bugün Euro Bölgesi'nden açıklanacak italya ÜFE, AB Endüstriyel Üretim , ECB/Noyer konuşması ABD Tarafında ise ABD Perakende Satışlar, FED/Tarullo Konuşması takip edilebilir.

GBP/USD paritesi, 1.6820 direncinde durulduktan sonra geri çekilme içine girdi. Cuma günü Birleşik Krallıkta açıklanan Önemli Endeksi 1.7% seviyesinden bu yana sürdürdüğü düşüşüne devam etti ve 0.4% olarak açıklandı. Geçen dönem 0.6% olarak açıklanan verinin son dönem 0.4%'e düşmesi Sterlin'de değer kaybı yaşanması neden oldu. ABD'de açıklanan aylık ÜFE 0.6% yıllık ÜFE 1.4% olarak gerçekleşti, Michigan Tüketici Güven Endeksi 82.6 olarak açıklandı. Olumlu gelen verilerin fiyatlara çok fazla yansımadığı gözlemlendi. Sterlin / Dolar paritesi teknik olarak incelendiğinde, paritenin haftalık grafiği analiz edildiğinde 1.7040 seviyesinden başlayan düşüş trendinin kırılmasının ardından geri dönüş hareketi akabinde alışların yoğunlaştığı görülüyor. Yukarı yönde görülebilecek hareketlerde ise daha önce 1997 - 1999 arasında direnç olarak çalışan ve 2005 - 2006'da destek olan 1.7040 bölgesi oldukça kuvvetli ve kritik bir seviye olarak gözükmekte. Günlük bazda ise 1.5430 seviyesinden başlayan yükseliş trendinin etkisini sürdüğü ve 1.6820 seviyesinin ilk önemli direnç olduğu gözüküyor. 1.6734 seviyesinden işlem gören paritede, yatırımcılarımızın olası yükselişlerde 1.6825 seviyelerinden satış işlemi açmalarını, 1.6865 üstünü stop seviyesi olarak belirlemelerini, 1.6785 / 1.6725 seviyelerinin ise hedef seviyeler olabileceği görüşündeyiz. Bugün İngiltere'de açıklanacak önemli bir makro ekonomik veri bulunmazken ABD'de açıklanacak olan çekirdek perakende satışlar FOMC üyesi Tarullo'nun konuşması takip edilecek.USD/JPY paritesi, geçen hafta BOJ ve FED sonrasında gerilediği 101.30 destek seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Bu sabah Japonya'da açıklanan Sermaye Malları Fiyat Endeksi -0.2%'den 0.0%'a yükseliş gösterdi. M2 para talebinin ise yıllık bazda 0.5% azaldığı açıklandı.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD'de açıklanan aylık ÜFE 0.6% yıllık ÜFE 1.4% olarak gerçekleşti, Michigan Tüketici Güven Endeksi 82.6 olarak açıklandı. Dolar / Yen paritesine teknik olarak bakılacak olursa 104.10 seviyesinden başlayan satış baskısının 100.70 seviyesinden başlayan ve 101.50 seviyesinden geçen yükseliş trendi üzerinden yavaşladığı görülmekte. Ayrıca 100.70 seviyesinden başlayan yükseliş trendinin de kanal formasyonu oluşturduğu görülüyor. Paritenin 99.40 seviyesinden başlayan ana trendi ise Fibonacci 38.2'nin bulunduğu 100.96 seviyesi ile aynı bölgeden geçmekte. Oluşana bilecek ters bayrak formasyonuna karşı dikkatli olmakta fayda var. 101.61 seviyesinden işlem gören paritede, yatırımcılarımızın olası düşüşlerde 101.20 seviyelerinden alış işlemi açmalarını, 100.80 aşağısını stop seviyesi olarak belirlemelerini, 101.60 / 102.20 seviyelerinin ise hedef seviyeler olabileceği görüşündeyiz. Bugün ABD'de açıklanacak olan perakende satışlar FOMC üyesi Tarullo'nun konuşması takip edilecek.

Geçtiğimiz haftanın son işlem günü sabah saatlerinde etkili olan satışların öğle saatlerine doğru destek bulduğunu ancak 2,1290 direnç seviyelerinin kırılamamasıyla yerini yeniden satışlara bıraktığını gördük. Gün içerisindeki satışlarda Moody's in kararının etkisini de gözlemlediğimizi söyleyebiliriz. Genel itibari ile hafta başı itibari ile başlayan satış baskısının Çarşamba günü sonrasında FOMC tutanakları ile birlikte ivmelendiğini görmüştük. Fed'in Mart ayı toplantı tutanaklarına baktığımızda dikkat çeken önemli noktanın, üyelerin faiz oranı kararları ile ilgili açıklamaları oldu. Geçtiğimiz toplantıda Yellen faiz artışı sinyali verse de birçok FOMC üyesi işsizlik ve enflasyonun istenilen seviyelere gelmesinden sonra dahi faizlerin düşük kalmasının düşünülebileceğini belirttiler. Moody'sin kararına batığımızda ise, Moody's Türkiye'nin Baa3 olan devlet tahvili notunu teyit ederken, görünümünü negatife çevirdi. Kuruluş kararın gerekçesini ise '' Artan siyasi belirsizlik ve dünya genelinde azalan likidite, yerli ve yabancı yatırımcıyı olumsuz etkiliyor" olarak açıkladı.

Kararın alınmasında esas etken Türkiye'nin artan siyasi çalkantılara bağlı olarak, büyümeyi güçlendirici reform beklentisinin azalması sonucu orta vadeli büyümeyi olumsuz etkileyeceği beklentisi olmuştur. Not görünüm kararına neticesinde TL tarafında satışların ön plana çıkması ile parite tarafında gün içi 2,1273 seviyesi test edildi.Tekniksel olarak incelediğimizde günlük periyotta destek bulduğu fibo 50 seviyesi olan 2,0910 seviyesinden alımların ön planda olduğunu görmekteyiz. Saatlik periyotta ise pozitif bölgede sinyal veren MACD ve 100 referans seviyesi üzerine hareket eden Momentum sebebi ile alımların Bollinger üst bant olan 2,1285 seviyesine ulaşma eğilimine olabileceği düşüncesindeyiz. Yatay bir açılış yapan paritede an itibari ile işlemler 2,1189 seviyelerinden devam etmekte olup yatırımcılarımıza geri çekilmelerde 2,1095-2,1110 seviyelerinden alım işlemine geçmelerini 2,1055 altını stop loss olarak belirlemelerini ve yukarıda 2,1175-2,1185 seviyelerinin hedeflenebileceğini düşünmekteyiz.Bugün Türkiye tarafından açıklanacak veri bulunmamakla birlikte ABd tarafından açıklanacak Perakende satışlar ve yeni yatırımlar verileri yakından takip edilmelidir."

En Çok Aranan Haberler