FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD piyasaları allak bullak etti

ABD'den gelen operasyon sinyalinin ardından, piyasalarda jeopolitik risk algısı arttı, dolar yükselişe geçti.

ABD piyasaları allak bullak etti

ABD Başkanı Barack Obama’nın ordusuna Irak’a müdahale izni vermesinin ardından piyasalarda jeopolitik risk algısı arttı. Yatırımcılar Ukrayna ve Ortadoğu'da devam eden çatışmaların küresel ekonomik büyümeye zarar verebileceği kaygısı ile güvenli liman olarak görülen varlıklara yönelirken Asya borsaları geriledi ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'ta hava saldırılarına izin vermesinin ardından kaydettiği kayıpları artırdı. Piyasaların gündeminde dışardan Irak, içerdeyse Moody’s ve hafta sonu gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Çin'de beklentilerden güçlü açıklanan ihracat büyümesi piyasaların günün dip seviyesinden toparlanmasını sağlasa da endişeleri gidermeye yetmedi. Obama Irak hükümetinin yardım talebinin ardından militanlar tarafından kuşatılan Yezidi azınlık ve Irak'taki ABD vatandaşlarının korunması için hedefli hava saldırılarına izin verdiğini açıkladı. Nikkei borsası mevcut endişelerle yüzde 3 düştü.

BORSA iSTANBUL SERT DÜŞÜLE AÇILDI

Borsa İstanbul (BİST) güne 846 puan düşüşle 77.996 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1.07 oranında değer kaybetti.

Dolar, Türk Lirası karşısında 2,18’in üzerine çıktı. Uluslararası piyasalar dolar/TL, 2,1834’ü gördü.

Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.57 seviyesini görerek nisandan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.

DOLAR YÜKSELDİ

Dolar, dün akşam saatlerindeki 2.1590 lira düzeyinden bu sabah 2.1835 liraya kadar yükseldikten sonra 2.1770 - 2.1780 lira düzeyinde hareket etti. Saat 09:30'dan itibaren yeniden yükselişe geçen dolar 2.1878 TL'ye kadar yükselerek 31 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolardaki yükselişe paralel olarak, euro da 2.90 lira sınırını aştı ve 2.9160 liraya kadar çıktıktan sonra, 2.9090 lira düzeyine çekildi.

ALTIN YÜKSELİYOR

Jeopolitik risklerin artması, altın fiyatlarındaki tırmanışa da hız kazandırdı. Altının onsu, Obama'nın Irak'ta hedefli hava saldırılarına onay vermesinin ardından 1,320 dolara dayanarak 3 haftanın zirvesini gördü.
PETROL DE YÜKSELİYOR

ABD’den gelen operasyon sinyaliyle Brent petrol yüzde 1,11 yükselişle 107 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolüyse 98 dolardan işlem görüyor.

MOODY'S BEKLENİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin notuna ilişkin değerlendirmesi öncesinde Borsa İstanbul'da Irak ve Ukrayna'daki jeopolitik riskler nedeniyle riskten kaçınma eğilimiyle satış baskısının etkili olması bekleniyor.

Moody's bugün Türkiye piyasaları kapalıyken, kredi notuna ilişkin değerlendirmesini yayınlayacak. Analistler, ağırlıklı olarak bir not indirimi beklemese de değerlendirmelerin tonunun önem taşıyacağını söylüyor.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler