FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BIST'in halka arzı 2016'nın başında olabilir

Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, Borsa'nın halka arzının 2016 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşebileceğini söyledi.

BIST'in halka arzı 2016'nın başında olabilir

Borsa İstanbul evsahipliğindeki "Girişimcilik Yoluyla Köprüler Kurmak: Girişimcilikte Yükselen Ülke Türkiye'ye Bölgesel ve Küresel Bakış" konferansının ardından Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili çalışmaları başlatmak için Bakanlar Kurulu kararını beklediklerini ifade eden Turhan, kararın ardından çalışmaların başlayacağını söyledi. Halka arzın tamamlanmasında ise 2015 sonunu işaret eden Turhan, küresel piyasa şartları dikkate alındığında sürecin 2016'nın ilk çeyreğine de uzayabileceğini belirtti.

Londra merkezli hisse senedi platformu BATS Chi-X üzerinden 3 Kasım'dan itibaren BIST'te en yüksek likiditeye sahip hisseleri sunulmaya başlayacağını açıklayan Turhan şöyle konuştu:

BATS Chi-X'İN İLGİSİ

"Bu platform, işlem hacmi ve likidite miktarı bakımından, dünyanın en eski ve köklü borsalarından Londra ve yüksek işlem hacmine sahip Frankfurt borsalarını geride bıraktı, Çünkü bunlar çok daha düşük maliyetle çalışan yerler ve rekabetçi üstünlükleri var. Burada bu halleriyle bile bizimle rekabet edebilecek bir durumda değiller. Çünkü biz Borsa İstanbul olarak zaten çok daha yüksek bir verimlilikle çalışıyoruz. Tabii bunu söylemiş olmakla birlikte BATS Chi-X'in Türkiye piyasasına ilgi göstermesinden memnuniyet duyuyoruz. Bu aslında son 2 yıldır Türkiye'de sermaye piyasaları alanında atılan adımların, ortaya konulan performansın bir neticesidir. Çünkü bildiğiniz gibi ilk defa gelişmiş ülkeler dışında bir piyasaya giriyorlar ve bu ülke Türkiye."

"TAKAS ÜCRETLERİ ARTIRILABİLİR"

Platformun ilk aşamada Borsa İstanbul'daki bazı hisse senetleriyle ilgileneceğini belirten Turhan, "Bizim de kendileriyle belki ileride görüşmelerimiz olabilir" dedi. BATS Chi -X'in karşı taraf olarak Takasbank'ı, saklama için de Merkezi Kayıt Kuruluşu'nu kullanacağını belirten Turhan, takas ücretlerinin artmasının gerekebileceğini vurguladı ve şöyle devam etti:

"Faaliyet gösterdiği diğer piyasaları onlar da çok iyi biliyordur, bizim takas ücretlerimiz çok düşük ama biz Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesini öngördüğümüz için Takasbank'ın başka faaliyetlerinden elde ettiği gelirlerle bir yerde açıkçası takas maliyetlerini sübvanse ediyoruz. Ama bu illa böyle devam etmeyecek tabii ki... Mademki serbest piyasada rekabet ettiğimizi kabul ediyoruz, o rekabetin gerektirdiği şartlara uygun bir fiyatlama üzerinde çalışmamız gerekecek. Kuşkusuz bunlar Sermaye Piyasası Kurulumuzun (SPK) onayına tabi konular ama takas ücretlerinin düşük olduğunu herkes kabul eder."

BANK ASYA

Turhan, Bank Asya konusundaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki tüm açıklamalarını resmi ve yazılı açıklama yoluyla duyurmaya devam edeceğini söyledi. Türk sermaye piyasalarının her kesim tarafından gözetilmesi gerektiğini, Bank Asya'ya ilişkin son dönemde kaleme alınan ve şahsi suçlamaları içeren yazıların tamamının gerçek dışı olduğunu belirten Turhan, Borsa İstanbul yönetiminin hukuk dışı hiçbir eylemde bulunmadığını ifade etti.

"BORSA İSTANBUL - NASDAQ İŞBİRLİĞİ"

Borsa İstanbul-Nasdaq işbirliğinin sağlıklı devam ettiğini belirten Turhan, projenin yüzde 50'sinin tamamlandığını, Temmuz ayına kadar projeyi sonlandırmayı hedeflediklerini belirterek, "2015 yılının son çeyreğinde, son çeyreğin başında, yeni teknolojiyle alım satım başlamış olacak, özellikle pay piyasamızda ve bununla ilgili takam ve mutabakat sistemlerimizde" dedi.

"BİLGİ EKSİKLİĞİNDEN YAPILIYORDUR"

Yeni Bankacılık Kanunu'yla yetkilerinin kısıtlanmasıyla ilgili soru üzerine Turhan, bu yöndeki talebin kendisinden geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Yönetim kurulu üyesi olarak ben görevlendirilmiştim ama aynı zamanda 3 yıl boyunca yani 2016 Nisan ayına kadar genel müdür olarak görev yapacağım da orada esas sözleşmeyle hükme başlanmış durumda. Bu tabiiki her zaman değişebilir, ama bu yapılan kanun değişikliğinin bununla hiçbir ilgisi yok. Bunu açıklamak mecburiyetinde kaldım; çünkü özellikle stratejik ortaklıklarla ilgili yoğun görüşmelerin ve pazarlıkların sürdüğü bir ortamda böyle bir haberin yayılması, Borsa İstanbul'un değeri, Hazine'nin payları üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Dolayısıyla o yapılan yorumlar temenni ediyorum ki bilgi eksikliğinden yapılıyordur."

Borsanın, İstanbul Finans Merkezi projesini güçlendirecek ölçekte gelişimini sürdüreceğini vurgulayan Turhan, yıl sonuna kadar yeni ortaklık ve işbirliği çalışmalarının sürdürüleceğini, 2015 başında da duyuruların paylaşılacağını sözlerine ekledi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler