FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deutsche Bank Brent Petrol Varantları artık Borsa İstanbul’da!

Deutsche Bank X-markets’ın ihraç ettiği Brent Petrol varantları Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Artık yatırımcılar Brent Petrol’le ilgili yukarı ya da aşağı yönde beklentilerine Borsa İstanbul’da tıpkı hisse senedi alıp satar gibi varantların kaldıraç özelliğini de kullanarak hayata geçirebiliyor.

Deutsche Bank Brent Petrol Varantları artık Borsa İstanbul’da!

Varantlar, piyasa yapıcılığıyla desteklenen dar makas aralığında Borsa İstanbul’da gün içerisinde sürekli işlem saatlerinde istenildiği zaman alınıp satılabiliyor.

Yatırımcıların Borsa İstanbul’da bulabileceği Deutsche Bank X-markets emtia varantları ICE Brent Petrol vadeli kontratlarını dayanak varlık olarak kullanıyor. Aşağıdaki tabloda varantların kısa kodları,dayanak varlıkları, çarpanları gibi detayları görebilirsiniz:

Emtia varantlarının fiyatlarının hesaplaması diğer varantlar ile aynı Black-Scholes opsiyon fiyatlama modeli kullanılarak yapılmaktadır. Temel olarak bu varantlar yurt dışı endekslere dayalı varantlara benzer şekilde fiyatlanmaktadır. Kısaca özetlemek gerekirse; Brent Petrol varantları, dayanak varlığın işlem gördüğü Amerikan Doları cinsinden fiyatlanmakta, bu fiyat, piyasa yapıcılığıyla borsaya kotasyonu sağlanırken o andaki güncel kur ile çarpılarak Türk Lirası'na çevrilmektedir. Böylece gerçekleşen varant işlemleri ve vade sonu uzlaşısı Türk Lirası cinsinden gerçekleşmektedir.

Emtia varantlarının başlıca avantajları:

Limitli zarar, limitsiz kâr potansiyeli: Menkul kıymetleştirilmiş opsiyon olan varantlar hak verir, sorumluluk yüklemez. Kâr, piyasa fiyatına bağlı olarak sınırsızken, zarar ödenen prim ile sınırlıdır.

Yükselen veya düşen piyasalarda yatırım: ALIM varantları yükselen piyasalara yatırım imkanı verirken, SATIM varantları düşen piyasalara yatırım imkanı verir.

Kaldıraçlı işlem: Varantlar hisse senetlerinde kaldıraçlı yatırım imkanı sunar.

Teminat yok: Varant pozisyonu almak için teminat gerekmez.

Farklı dayanaklara Borsa İstanbul’dan erişim: Borsa İstanbul’da brent petrol gibi emtiaya ek olarak DAX, S&P500, Dow Jones, Nikkei gibi uluslararası endekslerden, yurt içi hisse senetlerine bir çok varlığa dayalı varantlarla Borsa İstanbul’da hisse senetlerine alım satım yapar gibi işlem yapılabiliyor.

Emtia varantlarının başlıca riskleri:

Diğer tüm varantlarda olduğu gibi emtia varantları vadeli ürünlerdir. Kaldıraç etkisi nedeniyle varant alım işlemi yapmanın piyasada olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Piyasada oluşacak fiyat hareketleri sonucunda varanta yatırılan paranın tümünün kaybedilme riski vardır. Fakat; risk varanta ödenen bedel ile sınırlıdır.

Varantlarda vade boyunca zaman değeri kaybı yaşanır.

Yatırımcılar varantlara yatırım yaptığında ihraççının karşı taraf riskini alır.

Yatırımcılar emtia ve diğer tüm Deutsche Bank varantlarıyla ilgili sorularını varant destek hattına (0212 319 03 50) yöneltebilir veya

www.varant.db.com internet adresini ziyaret edebilir.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler