FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda İngiltere sarsıntısı

Dünya piyasalarının sonucunu merakla beklediği İngiltere'nin Brexit oylamasında sonuçların gelmesiyle piyasalarda sarsıntılar başladı.

Piyasalarda İngiltere sarsıntısı

İngiltere'deki referandumda AB'den çıkış kararına işaret eden sonuçlarla dolar kuru bu sabah ilk işlemlerde 3 TL'nin üzerine çıktı, borsa sert satışlarla açıldı.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi güne yüzde 5.02 düşüşle 74 bin 73 puandan başladı. Bu düşüş Ağustos 2015'ten bu yana en sert düşüş olarak kaydedildi. BIST Bankacılık endeksi yüzde 5,8 düşüşle son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. BIST 100 endeksinde 98 hisse düşüş yaşarken 2 hisse değişmedi. Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederek bir ayın en yüksek seviyesini gördü, sterlin/TL ise Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeye geriledi. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2301359/640xauto.jpg) Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor. Bugün İngiltere Başbakanı ve yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların da takip edileceğini kaydediyor. İngiltere dün gerçekleşen tarihi referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu. Dünya finans piyasaları neredeyse tamamı sayılan oyların yüzde 51.8'e yüzde 48.2 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle sert bir düşüş yaşadı.

İNGİLİZ STRELİNİ 1985'TEKİ SEVİYESİNE İNDİ

Sterlin, ilk sonuçların "kalma" yanlılarının zafer kazanma olalığına ilişkin güveni sarsması sonrası, yüzde 7.8 ile 2008'den bu yana en büyük güniçi düşüşünü gösterdi.

Sterlin dolar kuru akşam ilk sonuçlarla 1,50 seviyesindeydi fakat Brexit ihtimali güçlenince sabah saatlerinde 1,34'e kadar geriledi. Bu rakam en son Sterlin/dolar kurunda en son 1985'de görüldü.

Güvenli liman olarak algılanan Japon Yeni ise bu sabah 31 önemli para biriminin tümü karşısında güç kazandı ve yatırımcıların güvenli liman alımlarını artırmaları sonucu, yendeki yükselişe ABD Hazine tahvilleri ve altın da katıldı.

ALTININ GRAM FİYATI TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI

Ons altın, Brexit kararının ardından yatırımcıların risksiz varlıklara yönelmesi ile sert bir şekilde yükselişe geçerek 1.358 doları görmesinin ardından kazançlarının bir kısmını geri vererek saat 09.20 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 4,9 artışla 1.318 dolar seviyelerinde dengelendi. Gram altın ise ons fiyatı ve dolar kurundaki artışla 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından şu dakikalarda 125 liradan alıcı buluyor. Analistler, Brexit kararının, bugüne kadar ters yönde pozisyon alan yatırımcılarda paniğe neden olduğunu ifade ederek, stop-loss (zarar kes) emirlerinin de çalışmasıyla fiyat hareketliliklerin oldukça sert olduğunu vurguluyor. Bugün Brexit ile ilgili yetkililerden gelecek açıklamaların piyasaların ana gündem maddesi olacağına değinen analistler, piyasalarda artan oynaklığın ardından merkez bankalarından gelmesi muhtemel açıklamaların dafiyatlamalar üzerinde belirleyici olabileceğini kaydediyor. Analistler, teknik açıdan gram altında 130 lira seviyesinin direnç, 120 seviyesinin destek konumuna gelebileceğini belirterek, altının ons fiyatında ise 1.345 dolar seviyesinin orta ve uzun vadeli kritik direnç konumunda olduğunu dile getiriyor. [Altın fiyatları için tıklayın](https://finans.mynet.com/altin/)

'Brexit' sonrası piyasalara ilk müdahale

İsviçre Merkez Bankası, İngiltere'deki AB referandumu sonrası piyasaya müdahale ettiğini açıkladı.

İsviçre Merkez Bankası (SNB), İngiltere'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) referandumundan ayrılık kararı çıkması üzerine İsviçre frankını zayıflatmak için döviz piyasasına müdahalede bulunduğunu açıkladı.

SNB tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı sonrası İsviçre frankı yukarı yönlü baskı altına girdi. İsviçre Merkez Bankası durumu sakinleştirmek için döviz piyasasına müdahalede bulundu ve piyasada aktif kalmaya devam edecek" dedi.

Beklenmedik ayrılık kararının ardından güvenli liman olarak görülen İsviçre frankı, euro karşısında Ağustos 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıkarken, SNB'nin frank üzerindeki günlük limitleri kaldırdığı Ocak 2015'ten bu yana da en büyük günlük artışını gerçekleştirdi.

Euro bugün Londra işlemlerinde 1.0623 franktan yavaşça 1.08 franka doğru yükseldi.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler