FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda kritik gün!

Bugün açıklanacak ve ABD'de para politikasının sıkılaşma görünümü hakkında fikir verecek olan tarım dışı istihdam verisine odaklanan piyasalar, güne yatay bir başlangıç yaptı.

Piyasalarda kritik gün!

Fed'in bu yıl faiz artırmayacağı beklentisinin risk iştahında yarattığı artış sonrasında son iki gündür önemli kazanımlar sağlayan piyasalar, ABD'de para politikasının sıkılaşma görünümü hakkında fikir verecek olan tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

Veri öncesinde yurtdışı piyasalar karışık bir görüntü sergilerken, son iki gündür önemli kazanımlar sağlayan Borsa İstanbul (BİST), güne yatay bir başlangıç yaptı.

BİST 100 endeksi, güne 19 puan düşüşle 74.485 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,03 oranında değer kaybetti.

Dün 7 Aralık'tan bu yana en düşük olan 2.8899'e kadar geriledikten sonra günü 2.9074/2.9085 seviyesinde kapatan dolar/TL, bu sabah 2.9130/2.9141 seviyesinden işlem görüyor.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları karışık bir seyir izliyor. Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.2 gerilerken, Güney Kore borsası yüzde <.KS11> yüzde 0.1 artıda, Avustralya borsası ise <.AXJO> yüzde 0.1 ekside bulunuyor. Bölgenin en kötü performans gösteren endeksleri arasında yer alan Japonya'nın Nikkei endeksi ise .N225 yüzde 1.2 ekside kapandı.

Hong Kong, Malezya ve Singapur borsaları ise yükselen Asya borsaları arasında yer alıyor.

ABD'de ise Dow Jones ve S&P 500 endeksleri madencilik ve emtia ile bağlantılı hisselerin değer kazanmasına paralel olarak sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 0.2 artıda kapandı. Değer kaybetmesine paralel yükselen emtia fiyatları maden ve emtia ile bağlantılı hisselerin fiyatlarını destekledi.

Kritik ABD verileri bekleniyor

Uzmanlar tarım dışı istihdamın ocak ayında 190 bin artmasını bekliyor. Ancak dün beklentilerin üzerinde açıklanan haftalık işsizlik maaş başvurusu sayısı istihdam piyasasının içinde bulunduğu durumun beklenenden daha zayıf olabileceğine işaret ediyor.

ABD'de son dönemde açıklanan zayıf veriler ve New York Fed Başkanı Dudley'nin açıklamaları yatırımcıların Fed'den düzenli faiz artırım beklentilerini azaltmasına yol açtı. Vadeli faiz kontratlarına göre Fed'in gelecek ay sadece yüzde 10 olasılıkla faiz artırması fiyatlanıyor. Kontratlar yıl sonuna bir faiz artırımı yapılmasına ise yüzde 41 olasılık veriyor.

Bir bankacı, "Veride beklentiden aşağı yönde sapma olursa dolarda sert değer kaybı görülebilir. Bu da TL'ye değer kazandırarak 2.89 seviyesinin tekrar test edilmesine neden olabilir. Beklentiye yakın ve/veya beklentiden güçlü istihdam verisi halinde ise euro/dolar paritesinde biraz geri çekilme ve gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kaybı görülür, dolar/TL 2.93'ün üzerine çıkabilir" dedi.

Ancak analistler kurdaki düşüşün Türkiye'nin temel göstergelerinde bir iyileşmeden ziyade doların neredeyse bütün para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve gelişmekte olan ülkelere giriş yaşanmasıyla gerçekleştiğinin altını çiziyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler