FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda Kuzey Kore-ABD gerginliği

Küresel borsalar, yatırımcıların ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerilime ilişkin endişeleriyle yönünü aşağı çevirirken, yurtiçi piyasalar güne yatay bir başlangıç yaptı.

ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerilim izlenmeye devam edilirken, piyasalar ABD'de açıklanacak ve Fed politikalarına ilişkin sinyal niteliğindeki enflasyon verilerine odaklandı.

Asya borsaları, yatırımcıların ABD ve Kuzey Kore arasında artan gerilime ilişkin endişeleriyle yönünü aşağı çevirirken; Türk hisse senetleri piyasasının da güne zayıf bir başlangıç yapması bekleniyor.

Vakıf Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, "Sabah Asya piyasalarında satış baskısının devam ettiğini görüyoruz. Avrupa ve ABD vadeli endeksleri, piyasaların bugüne de satış baskılı ve zayıf bir başlangıç yapacağına işaret ediyor. Borsa İstanbul'un da güne yatay bir başlangıç yaparak başlamasını bekliyoruz" denildi.

BIST-30 endeksinin Ağustos sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.1 satıcılı hareket ediyor.

Oyak Yatırım'ın notunda da, ABD-Kore gerginliği kaynaklı jeopolitik risklerle borsalardaki kâr realizasyon iştahında artış gözlendiği belirtilerek, BIST 100 endeksinde de küresel borsalara paralel hafif negatif açılış beklendiği belirtildi.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurtdışında saat 1130'da İngiltere sanayi üretimi, saat 1530'da ABD ÜFE ve çekirdek ÜFE açıklanacak. Yarın ise ABD'de TÜFE verisi izlenecek.

Enflasyon verileri yatırımcılar tarafından ABD enflasyon trendini ve Fed'in para politikası üzerinde yaratabileceği olası etkiler için ipuçlarını almak adına izleniyor.

Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesine yönelik herhangi bir tehdide "ateş ve öfkeyle" karşılık verileceğini açıklamasının ardından, Pasifik okyanusunda ABD toprağı sayılan Guam adasına füze saldırısı planlarını değerlendirmeye aldığını açıkladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerilim finans piyasalarını etkiledi. Global risk iştahında azalma gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden olurken, dolar/TL dün 3.55 seviyesine doğru hareketlendi. Ancak Kur bu seviyelerde kalıcı olamayarak yönünü tekrar aşağı çevirdi.

Dün saat 1623'te 3.5461/3.5474 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 0846'da 3.5400/3.5420 seviyesinde.

Dün aynı saatte 3.8471/3.8486 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.8467/3.8492, 4.1494/4.1512 seviyesindeki euro/TL ise 4.1535/4.1565 seviyesinde.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler