FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda Moody's dalgası

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesi sonrasında Borsa İstanbul güne yüzde 4.40 düşüşle 76.243 seviyesinden başlarken, dolar kuru 3 liraya çıktı.

Piyasalarda Moody's dalgası

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi ardından yurtiçi piyasalar önemli kayıplar yaşıyor.

Borsa İstanbul (BİST) haftaya 3.512 puan düşüşle 76.243 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 4,40 oranında değer kaybetti.

Moody's açıklaması öncesi cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL, haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test etti. Kurda bu sabah ilk işlemler 2.9921/2.9930 seviyesinden gerçekleşiyor.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.13 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.1754/3.1765, 3.31'in hemen altında olan euro/TL ise 3.3586/3.3601 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar satış baskısının bugün üç ihalenin de gerçekleşeceği bono piyasalarına da yansımasını bekliyorlar.

Moody's ne yaptı?

Moody's Cuma akşam saatlerinde Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin altına indirererek, görünümü ise 'durağan' olarak teyit etti.

Moody's tarafından yapılan açıklamada, dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış, büyüme ve kurumsal güçlülük gibi daha önce kredi görünümünü destekleyen temellerde görülen bozulmanın notun indirilmesinde temel nedenler olduğunu belirtildi. Görünümün durağan olmasını ise, ekonomik dirençte görülen erozyona ilave olarak, cari açık tarafında artan baskıdan kaynaklanan aşağı yönlü risklere karşın, ekonominin hala pozitif büyüme kaydetmesi ve merkezi yönetimin güçlü maliye performansının etkili olduğunu belirtti.

Analistler ne diyor?

Kapital Fx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "İki yatırım yapılabilir notumuzdan birini kaybettiğimiz için olumsuz etkileneceğiz. Büyük emeklilik fonlarının yatırım şartları gereği en az iki reyting kuruluşunda yatırım yapılabilir notu olması gerekiyor. Yani bu fonlar Türk tahvillerinden çıkacaklar" dedi ve ekledi:
"Yeniden Türk tahvili almaları ise notun yeniden artmasıyla mümkün olabilecek. Dış finansman bu durumdan olumsuz etkilenecek. Türk bankalarının dış borçlanma yapmasının maliyeti de artacak."

Sadece Fitch kaldı

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

Bu etkinin özellikle bono piyasalarında yabancı çıkışlarına neden olması beklenirken JP Morgan daha önce yayımladığı bir notta, Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi halinde yatırımcıların Türk devlet ve şirket tahvillerinde yaklaşık 10 milyar dolar tutarında satış yapmak durumunda kalabileceklerini belirtmişti.

Gözler Hazine ihalelerinde

Hazine bugün 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4.35 kupon ödemeli sabit kuponlu gösterge tahvili, 14 Ocak 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 1.35 reel kupon ödemeli TÜFE'ye endeksli tahvili ve 11 Şubat 2026 itfalı 6 ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli gösterge tahvili yeniden ihraç edecek.



Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler