FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda tansiyon yükseldi

Putin'in yaptığı açıklamalar sonrasında borsada kayıplar yüzde 4'ü geçerken dolar 2,88'in üzerine çıktı.

Piyasalarda tansiyon yükseldi

Rus savaş uçağının düşürülmesi ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in sert açıklamalarının ardından borsa günü yüzde 4,39 düşüşle kapadı

Borsa İstanbul (BIST), hızlı satış baskısı ile geriledi.

Güne hafif alımlarla başlayan ve 80000 bölgesine yönelen BIST 100 Endeksi, Suriye sınırında savaş uçağının düşürüldüğüne ilişkin haberlerle yönünü aşağı çevirdi ve 79500 seviyesine geriledi.
Endeks, düşürülen uçağın Rusya'ya ait olduğu haberinin ardından 78000 bölgesine kadar gevşedi.

İkinci seansta 79000 üzerinde tutunmaya çalışan BIST 100 Endeksi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sert açıklamalarının ardındanartan satış baskısı ile kayıplarını artırdı ve 76000 seviyesine gevşedi.
BIST 100, günü 76242,98 puan ile (%4,39)3501,81 puan ekside tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 2.483.040.998 TL, ikinci seansta 4.058.989.252 TL olurken, toplam işlem hacmi 6.542.030.250 TL olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul hafif alıcılı açılışın ardından Suriye sınırında Rus uçağının Türk jetlerince düşürüldüğü haberinin etkisiyle sert bir düşüş hareketi gerçekleştirdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 64. Hükümet üyeleri izlenirken, öğleden sonra Putin'in Türkiye ile ilgili sert açıklamalarının satış baskısını artırdığı görüldü.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri piyasaların beklediği gibi sabit bırakması piyasalar üzerinde etki yaratmadı.

DOLAR DA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar kuru da bu gelişmelerden nasibini aldı. Gelişmekte olan piyasa para birimlerinde dolara karşı izlenen pozitif seyre karşın TL, dolar karşısında negatif performans gösteren neredeyse tek para birimi oldu.

TL'deki kayıplar bir ara yüzde 1'i aştı. Gün içinde bir ara 2,8842 TL'yi gören kur, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2,8760 TL'den işlem görüyor.

Euro ise 3,06 lira seviyelerinde seyrediyor.

PETROL İKİ HAFTANIN ZİRVESİNDE

Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde, Rus Su 24 tipi savaş uçağı, Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle angajman kuralları çerçevesinde vurularak düşürüldü. Söz konusu olayın ardından Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 2,5 artışla 46,22 dolara çıkarak 11 Kasım'dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Jeopolitik gerilimin artabileceği endişeleri ile petrolün yanı sıra diğer emtialarda da hızlı yükseliş eğilimi dikkati çekti. Altının ons fiyatı yüzde 0,78 yükselişle 1.081,60 dolara çıkarken, yurt içinde altının gram fiyatı dolar/TL'deki yükselişin de etkisiyle yaklaşık yüzde 2 artarak 100 lira seviyelerinde işlem görüyor.

RUSYA'DA DA BORSA SERT DÜŞÜYOR

Yaşanan gelişmelerin ardından Rusya'da da borsa sert düşüşte.

Russia RSI Endeksi'nde düşüşün yüzde 4'e yaklaştığı belirtildi.

Putin: Sırtımızdan bıçaklandık Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin ilk açıklamasında Rus uçağının Türkiye sınırına 4 kilometre mesafede Suriye sınırı içinde düşürüldüğünü söyledi.

Uçağın F-16 uçaklarından açılan ateşle düşürüldüğünü kaydeden Putin, “Terörün yardakçılarının kışkırttıkları tarafından sırtlarından bıçaklandıklarını” ifade etti.

Putin açıklamasında, uçağın düşürülmesinin “terör karşıtı savaşın ötesine geçtiğini” dile getirdi.

Düşen uçakta bulunan mürettebatın Türkiye’yi tehdit etmediğini söyleyen Putin, uçağın uçuş yaptığı bölgenin ise çoğunlukla Suriye'ye Rusya’dan gelen militanların olduğu bölge olduğunu kaydetti.Ürdün Kralı Abdullah ile görüşmesi sırasında konuşan Putin, Rusya’nın uçağın düşürülmesi hadisesini dikkatli bir şekilde araştıracağını ve bu olayın Türkiye-Rusya ilişkileri için ciddi sonuçlarının olacağını kaydetti.

Putin, Rus uçağının Türkiye, Rusya ve ABD arasında imzalanan Hava Olaylarını Önleme Anlaşması’na rağmen düşürüldüğüne dikkat çekti. **

Rusya'dan doğalgaz açıklaması**
Düşürülen Rus uçağından sonra açıklamada bulunan Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Yanovskiy, Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının kesilmeyeceğini açıkladı.

Rusya, Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatını kesecek mi? Bu soruya yanıt Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy'den geldi.

TASS haber ajansına konuşan Yanovskiy, "Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi mümkün değil" ifadelerini kullandı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler