FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Seçim sonrası piyasalar tepetaklak

Dolar/TL seçim sonuçlarının ardından 2,80'e yaklaşarak rekor kırdı. Euro da 3 TL'yi geçti. Borsa'da da sert düşüş yaşandı.

Seçim sonrası piyasalar tepetaklak

Genel seçim sonrasında siyasi belirsizlik piyasalar üzerinde baskı yarattı. İlk sert tepkinin ardından kayıpların sınırlı bir bölümü geri alınabildi.

Yeni hükümetin kurulma sürecine ilişkin belirsizlikle satışların hakim olduğu piyasada günün ikinci yarısında daha dengeli görünüm sergilendi. Kurda cuma günkü kapanışa göre 2008 Ekim ayından bu yana en sert günlük değer kaybı yaşanırken, TCMB'nin "sembolik" de olsa bir adım atması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyirle kayıpların bir bölümü geri alındı. Dolar/TL, yeni zirvesi olan 2.8094'e kadar yükseldikten sonra gün sonunda 2.76 seviyelerinde işlem gördü.

Benzer tablo euroda da yaşandı. Euro/TL 3.1148 seviyesindeki tarihi zirvesini gördükten sonra 3.09 seviyelerine geriledi.

Borsada yüzde 5 kayıp

Yüzde 8 düşüşle açılan ve ilk seansı 5 bin puan ekside tamamlayan borsada ikinci seansta ağırlıklı olarak 77 binin üzerine işlem gördü. Tepki alımlarıyla 75 bin seviyesinden toparlanan endeks günü yüzde 5.05 kayıpla 77.805 puandan tamamladı. Böylece gün içi en yüksek seviyeden kapanış yapıldı.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "Seçim sonuçları Türk siyasi hayatı açısından yeni bir tabloya işaret etse de siyasi belirsizliklerin sürmesi piyasalar için olumsuz. Önümüzdeki günlerde siyaset ortamı çok sıcak olacak ve piyasalar hükümet kurma sürecine odaklanacak. En güçlü ihtimalin AKP azınlık hükümeti olduğu kanaatindeyim" dedi ve ekledi: "Piyasaların kısa vadede olumsuz bir seyir izlemesini bekliyor olsak da Türkiye'de demokrasinin gücünü göstermesi ve mevcut tablonun toplumsal barış için önemli bir ilk adım olması piyasaların çok da olumsuz olmayacağı izlenimi yaratıyor."

Faiz çift hanede

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde Cuma günü son işlemde yüzde 9.90 seviyesinden gerçekleşirken bugün ilk ve tek işlem yüzde 10.43 bileşik seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise Cuma günü son işlemde yüzde 9.32 seviyesinde gerçekleşirken valörde en yüksek yüzde 9.99 test edildikten sonra bugün spot piyasada ortalama yüzde 9.88 seviyesindeydi.
Çeyrek altın 6 lira arttı

Seçim sonrasında dolar tarihi rekorunu kırarken altın fiyatları da yükseldi. Cuma günü 165 liradan satılan çeyrek altın bugün 171 liradan satıldı. Altının gramı ise 103,5 liradan satıldı.

[

****](https://finans.mynet.com/haber/detay/haber-analiz/son-3-secim-sonuclarina-piyasalar-nasil-tepki-vermisti/101614)

[

****](https://finans.mynet.com/haber/detay/ekonomi/merkezden-secim-sonrasi-ilk-hamle/101605/)




Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler