FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan zirvesinde 'büyük bir adım'

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan hükümetinin, ülkedeki borç kriziyle ilgili müzakerelerde sunduğu teklifin uluslararası kreditörlerin beklentilerine uygun olduğunu belirtti.

Yunanistan zirvesinde 'büyük bir adım'

Juncker, yazılı açıklamasında, Yunanistan hükümetinin mali krizin çözümüne yönelik Avro Grubu'na sunduğu teklifi "büyük bir adım" olarak nitelendirdi.

Söz konusu teklifin geciktiğini belirten Juncker, "Yunan hükümeti, teklifini geç sunmasına rağmen, uluslararası kreditörlerinin beklentilerine uygun" ifadesini kullandı.

Avro Grubu'nun maliye bakanları Çarşamba günü Yunanistan'ın borç krizini görüşmek için tekrar Brüksel'de buluşacak.

Mevcut mali programda 7,2 milyar avroluk kredinin serbest bırakılması için Yunanistan'ın Haziran sonuna kadar kreditörlerle anlaşması gerekiyor. Aksi halde Yunanistan'ın, gelecek aylarda başta IMF'ye olmak üzere borç yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği belirtiliyor.

BORSA YÜKSELDİ

Dünkü Eurogroup toplantısından karar çıkmadı ama önerilerin bu hafta içindeki toplantıda yeni anlaşmanın temelini oluşturabileceği belirtildi. Yunanistan birkaç gün daha bekleyecek. Tüm bu gelişmeler Yunanistan borsasının yüzde 9 yükselmesi, tahvil faizlerinin gerilemesi sonucunu doğurdu.

Yunanistan’ın ilk kez Aleksis Çipras imzasıyla sunduğu önerilerde emekli ödemeleri konusunda ilerleme potansiyeli görülse de katma değer vergisi konusunda daha fazla adım atılması, savunma harcamaları konusunda ise önlem alınmasının gerekli olduğu görüşü öne çıktı.

**Yunanistan ne önerdi?

**

YUNANİSTAN hem çalışan hem işverenin ödediği sigorta primlerinin arttırılması ve 1 Ocak’tan itibaren erken emekliliğin kaldırılması teklif edildi. Bazı ürünlerdeki KDV’nin yüzde 13’den yüzde 23’ı çıkarılması sözü verildi. Çipras’ın sadece adalarda geçerli KDV’de yüzde 30 tenzilat uygulamasının kalkmasına ne diyeceği merak konusu. Savunma harcamalarının 150-200 milyon Euro azaltılması, yıllık geliri 30 bin Euro’nun üzerinde olan Yunanlılardan ‘dayanışma’ vergisi, 500 bin Euro’dan fazla kâr eden şirketlerden yüzde 12 ek vergi alınmasını içeriyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler