FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın ve Euro'da yükseliş beklentisi

Geçtiğimiz hafta Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi’nin beklentilerin altında gerçekleşmesi piyasaların aşağı yönlü hareketinde etkili oldu.

Altın ve Euro'da yükseliş beklentisi

Geçtiğimiz hafta içerisinde Euro/dolar paritesi açılışını 1.2676 seviyesinden yaparken haftanın ilk iş gününden itibaren satış baskısının hakim olduğunu ve olumsuz sonuçlanan Tarım Dışı İstihdam verisinin, beklentilerin üzerinde açıklanan Alman Endüstriyel Üretim verisini gölgede bıraktığını söyleyebiliriz. Paritede olumsuz ekonomik gelişmelerin etkisiyle 1.23 seviyelerinin altına varan çekilmeler yaşandı ve haftayı 1.2660 seviyesinden kapattı.

Altın fiyatları, hafta başında 1.624 dolar seviyelerinden etkili olan sert satışlar ile 1.576,5 dolar seviyesine kadar düştü ve haftayı 1.583,7 seviyesinden kapattı.

Dolar/TL kurunda geçtiğimiz hafta açıklanan Türkiye GYSİH ve TÜFE verilerinin etkileriyle hafta ortasından itibaren yükselen bir trend izlendi. Euro karşısında değer kazanmasıyla dolar hafta kapanışını 1.8161 TL seviyesinden gerçekleştirdi.

FED parasal genişlemeye yönelebilir
Geçtiğimiz hafta olumsuz sonuçlanan ISM İmalat İndeksi ve Tarım Dışı İstihdam verileri piyasaları tedirgin etmişti.

Euro Bölgesi cephesinde ise Draghi’nin Euro Bölgesi’nin bütününde zayıflayan bir büyüme gördüğünü; ekonomik büyümenin güçsüz bir şekilde devam ettiğini ve aynı zamanda büyüme görünümünde aşağı yönlü risklerin gerçekleştiğini belirtmesi piyasaları olumsuz etkiledi. Bu gelişmeler; olumlu sonuçlanan Alman Endüstriyel Üretim verisini gölgede bıraktı.

Piyasaların takibinde ilk etapta Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı olacak. Son günlerde olumlu açıklamalara yönelik özellikle FED’in yapabileceği parasal genişleme spekülasyonlarının artığı dönemdeyiz. Olası parasal genişlemenin gerçekleşmesi durumunda Euro/dolar, altın ve gümüş gibi emtialarda da yükselişlere neden olabileceğini düşünmekteyiz.

Euro/dolar paritesinde teknik olarak 1.2400 dolaylarının yukarı yönlü kırılamaması durumunda tekrar satışlar etkin olabilir. Haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak olan ABD Ticaret Dengesi, İstihdam Talepleri verileri yakından takip edilmeli.

İntegral Menkul Değerler

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler