FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Binlerce kredi mağduruna müjde

Binlerce dövizzedenin yıllardır beklediği müjde nihayet gerçekleşti. Bankalar Birliği ile yapılan çalışmaların ardından uzlaşma formülü bulundu

Binlerce kredi mağduruna müjde

TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizini çözen torba teklif görüşülürken iktidar ve muhalefet partileri dövizzede sorununun da çözülmesi için ittifak yapmıştı.

Milliyet'te yer alan habere göre, bu doğrultuda CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi yasa teklifi vermiş ve durum BDDK ile Bankalar Birliği’ne iletilmişti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber, “ya sorunu çözün ya da kanunla müdahale edeceğiz” diyerek tarafları uzlaşmaya zorlamıştı. İktidar ve muhalefetin bu ortak çıkışı uzlaşmayı getirdi. Dün akşam TBMM’de Bankalar Birliği ile iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileri sürpriz bir toplantı gerçekleştirerek dövizzede sorununu çözecek uzlaşma formülünü belirledi.

Formül açıklanacak
Buna göre, Japonyeni ve İsviçre Frangı ile borçlanan dövizzedelerin borçları, kredi çektikleri yıldaki döviz kuru üzerinden TL’ye çevrilecek. TL’ye çevrilen borca, 1.25 oranında aylık faiz uygulanarak bugünkü borç miktarı hesaplanacak. Dövizzedelerin bugüne kadar ödedikleri miktar yeniden hesaplanan borçtan düşülecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Berber Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Nihayet sosyal bir soruna çözüm bulunmuş oldu. Bankalar Birliği kamuoyuna bir duyuru yaparak dövizzedelerin sorununu çözen formülü açıklayacak. 250 bin TL’nin altındaki döviz borçları TL’ye çevrilecek. Bunun üzerinde alanlar için herhangi bir değişiklik olmayacak. Çünkü diyelim 1 milyon TL dövizle kredi çekenin aldığı daire şu an 5 milyon TL değere ulaşmış durumda. Eğer onları da bu kapsama alırsa dövizzede değil, dövizzade olmuş olurlar. Böylece sosyal bir sorun ortadan kalkmış oluyor, piyasaya kanunla müdahale etmeye de gerek kalmadı. İktidar ve muhalefet partileri bu konuda güzel bir tavır sergilemiş oldu” diye konuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler