FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar 3,55'i aştı

Dolar endeksi, ABD Hazine tahvil getirileri verisinin açıklanması sonrası yukarı yönlü hareketlendi. Güne 3,52 seviyesinde başlayan dolar/TL 3,55'in üzerine çıktı.

Dolar 3,55'i aştı

Doların başlıca altı para biriminden oluşan sepet karşısındaki seyrini izleyen endeks ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesinden getirilerinin yükselmesinden güç bularak yükseldi. On yıllık getiriler yüzde 2.33'e kadar yükseldikten sonra düne kıyasla 1.6 baz puan yükselişle yüzde 2.31'de bulunuyor.

Petrol fiyatları ABD'de petrol çıkarma çalışmalarının ocak ayından bu yana ilk defa yavaşlamasına rağmen yükseldi. Ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) geçen ayki üretiminin bu yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösteren haberi nedeniyle kazanımlar sınırlı kaldı.

Avrupa borsaları üçüncü çeyreğe güçlü yükselişle başlarken ve Asya hisse senetleri de yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesinde bulunuyor.

Pan-Avrupa STOXX 600 endeksi para politikasının sıkılaştırılacağı endişeleriyle haziran ayında bir yılın en sert aylık kaybını kaydetmesinin ardından bugün bankalar ve madencilik şirketlerinin öncülüğünde yüzde 0.7 yükseldi.

Fransa'nın CAC 40 endeksi yüzde 1.1, İspanya'da IBEX yüzde 0.9 ve İtalya'da FTSE MIB yüzde 1.6 arttı. İngiltere'nin ana FTSE 100 endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

Japonya dışında Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, geçen hafta gördüğü iki yılın zirvesine yakın bir seviyede yatay seyretti.

Nikkei endeksi büyük üreticilerin ekonomiye duyduğu güvenin üç aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını gösteren Japonya Merkez Bankası verisi sonrası yüzde 0.1 yükseldi.

Çin'de 'küçülme' endişesi

Çin'de büyük şirketlerin hisselerini izleyen CSI 300 endeksi, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin küçülebileceği endişeleri nedeniyle yüzde 0.5 geriledi.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 0.1 yükselirken, finans hisseleri Çin'in 9 trilyon dolarlık tahvil piyasasını yurtdışı yatırımcılara açan "Bond Connect" projesinin pazartesi günü devreye alınmasından destek buldu.

Öte yandan Euro, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin tahvil alım programında değişiklik yapılabileceğine işaret eden açıklamaları sonrası dolar karşısında 14 ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.4 düşüşle 1.1376'ya geriledi.

Dolar 3,55 seviyesinde

Dolar endeksi'nin yükselmesi ve uluslararası piyasalardaki seyir dolar/TL'yi yükselişe geçirdi. Dolar öğleden sonra 3,55'i de aştı. Parite 16.26'da 3,5520 seviyesini gördü. Euro/TL paritesi ise aynı saatte 4,0345 seviyesindeydi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler