FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar fırladı, borsa sert düştü!

ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına askeri yanıt verme ihtimali tartışılırken ABD Başkanı Donald Trump, paylaştığı Tweet'le "Rusya hazır ol, füzeler geliyor" dedi. Bu mesaj sonrasında dolar bir anda 4,20'ye; borsada kayıp yüzde 4'e yaklaştı.

Dolar fırladı, borsa sert düştü!

ABD'nin Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına askeri yanıt verme ihtimali tartışılırken ABD Başkanı Donald Trump, paylaştığı Tweet'le "Rusya hazır ol, füzeler geliyor" dedi.

Trump tweet'te "Rusya Suriye'ye atılan tüm füzeleri vuracağını söyledi. Rusya hazır ol, çünkü güzel, yeni ve "akıllı" füzeler geliyor. Halkını öldüren ve bundan haz duyan Gazla Öldüren Hayvan'la ortak olmamalısın" ifadelerini kullandı.

trump-tweet

Rusya'nın Beyrut Büyükelçisi Aleksandr Zaspıkin, ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı düzenlemesi halinde Rusya'nın bu füzeleri vuracağı ve fırlatıldıkları yeri hedef alacağını söylemişti.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'yi vuracağı yönündeki açıklamaları, önce BİST ardından da kur ve faiz tarafında sert hareketleri beraberinde getirdi. Diğer yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın TCMB'nin gündeme hakim olduğu ve gerekirse tedbir alabileceğine yönelik açıklaması piyasalara nefes aldırdı.

Dolar/TL'de Trump'ın twiti sonrasında 4,1938 seviyeleri test edilirken, euro/TL'de ise 5,1940 seviyeleri görüldü. Döviz sepeti 4,6954'e kadar tırmandı.

Bu seviyelerden toparlanmaya başlayan dolar saat 17:25'de 4,1434 seviyesinde yer aldı. Euro ise aynı dakikalarda 5,1309'da bulunuyordu.

Rus Rublesi ise, dolar karşısında Moskova saati ile 14:08'de yüzde 2.7 düşerek 64.705 seviyesine indi.

Dolar endeksi ise 89,15 seviyesine gevşedi.

Faiz tarafında da yine yeni bir rekor yaşandı. Gösterge 2 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 14,56'ya çıkarken, 10 yıllık tahvilde bileşik faiz yüzde 13,43 oldu.

Döviz piyasalarının yanı sıra Borsa İstanbul da sert bir satış baskısı altında kaldı. Güne dünkü satıcılı seyrin devamı olarak yüzde 0,38 azalışla 110.294 puandan başlayan BİST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya yüzde 0,38 artışla 111.132 puandan girdi.

Günün ikinci yarısına bu seviyede sakin başlayan endeks, Trump'ın mesajı sonrasında gelen satışlarla yüzde 4'e yakın kayıpla 106.624 seviyesine kadar indi. Endeks, saat 16:15'de yüzde 1,67 düşüşle 108.866'da yer aldı.

Küresel borsalarda da yüzde 1 civarında düşüş görülüyor.

ASKERİ MÜDAHALE MASADA

ABD ve Batılı ülkeler Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad yanlısı güçlerin muhalif bir kente yaptığı ve kimyasal silah kullanıldığından şüphelenilen saldırıya askeri karşılık seçeneklerini değerlendiriyorlar.

Son olarak ABD ve Rusya Suriye hakkında birbirlerinin hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarılarını engelleyerek, BM seviyesinde çözümsüzlük sinyali verirken, Avrupa hava kontrol kurumu hava yollarına Suriye'ye gelecek 72 saatte yapılabilecek bir hava saldırısı nedeniyle uyarıda bulundu.

İş Yatırım tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Türk Lirasındaki kayıplarla başlayan, devlet iç borçlanma senetlerini vuran dalga sonunda Borsa İstanbul’u da etkisi altına aldı... ABD ve Asya borsalarındaki yükselişe paralel Borsa İstanbul'da hafif yukarı bir açılış görebiliriz. Ancak tepki alışlarının kalıcılığı konusunda şüphelerimiz var" denildi.

Suriye'nin tekrar uluslararası toplumun gündeminin tepesine yerleşmesinin yanı sıra yurtiçi riskler TL ve TL cinsi varlıkların negatif ayrışmasına neden oluyor.

TL dün benzer para birimlerinden negatif ayrıştıran 1.7'yi bulan değer kaybının ardından bugüne değer kaybıyla başladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler