FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar FED kararı ardından yükselişe geçti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün açıkladığı faiz kararının ardından dolar kurunda yukarı yönlü bir hareket yaşanıyor. Dolar/TL dün akşamki kapanışta 3.4700/3.4711 seviyesindeydi. Fed kararının ardından dolar/TL 3.52 seviyesine yaklaşırken, bu sabah 3,51 seviyesinde dolanıyor.

Dolar FED kararı ardından yükselişe geçti

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar bir kere daha faiz artırabileceğine işaret ettiği toplantısının ardından dolarda değerlenme ile dün akşam 3.52'ye yaklaşan dolar/TL bu sabah 3.51 seviyesinde bulunuyor.

Dolar/TL dün akşam kapanışta 3.4700/3.4711 seviyesinde bulunuyordu.

Piyasalar bugün bir süredir TL üzerinde baskı unsuru olan Kuzey Irak konusundaki gelişmeler ile dış piyasalardaki hareketleri izleyecek.

Fed enflasyonun düşük seyrini sürdürmesine rağmen yıl sonuna kadar bir kere daha faiz artırabileceğine işaret ederken, politika faizini değiştirmedi. Banka 2008 yılındaki finansal kriz sonrası satın aldığı 4.2 trilyon dolar tutarındaki tahvil portföyünü azaltmaya Ekim ayında başlayacağını da açıkladı.

Dün saat 17.41'de 3.4700/3.4711 seviyesinde olan dolar/TL , Fed sonrası 21 Ağustos'tan beri en yüksek olan 3.5193'e kadar yükseldi. Kur bu sabah saat 09.14'te 3.5064/3.5095 seviyesinde bulunuyor.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Fed kararı öncesi ve sonrasında dolar ile 10 yıllık ABD tahvil faizindeki yükselişin Fed sonrası kar realizasyonlarına dönmesiyle dolarda bir zayıflama ve ABD tahvil faizinde sınırlı da olsa gevşeme görebiliriz. Bu nedenle, Fed kararına ilk reaksiyon sonrası euro/dolar, altın ve lira dahil gelişmekte olan piyasa para birimlerinde bir miktar toparlanma ihtimali görünüyor" dedi.

Aksoy, "Fed sonrası dolar/TL'de 3.5000 seviyesinin altına gevşeme görebiliriz. Fakat çok kısa vadenin ötesinde dolar/TL'de düşüşler dolar cinsi döviz ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılabilir. Kuzey Irak referandumunun ertelenmesi ya da iptal edilmesi durumunda dolar/TL'de görülebilecek düşüş yılın kalanındaki Fed görünümü nedeniyle alım fırsatı olarak değerlendirilebilir" dedi.

FED'DEN GELEN SİNYALLER DOLARI YÜKSELTTİ

Fed'in dünkü toplantısından sonra bilançosunu daraltmaya gelecek ay başlayacağını açıklaması ve yıl sonuna kadar bir kez daha faiz artıracağı sinyali vermesi dolardaki yükselişin en önemli nedeni oldu.

Fed düşük enflasyona rağmen yıl sonuna kadar bir kez daha faiz artırımı beklendiğini sinyalini verdi ancak uzun vadeli faiz tahminlerini düşürdü.

Fed'in yayımladığı tahminlere göre faizlerin gelecek yılki seyrinde belirgin değişiklik olmadı. Fed yetkilileri gelecek yıl üç faiz artırımı beklerken, 2019 itibariyle artırımların hız kaybedeceğini öngörüyorlar.

Tahminlere göre 2019 yılında iki defa, 2020'de ise tek faiz artırımı bekleniyor. Fed ekonominin mukavemetini korumasına imkan verecek uzun vadeli "doğal" faiz oranı tahmini ise yüzde 3'ten yüzde 2.75'e indirdi.(Reuters)

[![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1481343/640xauto.jpg)](https://finans.mynet.com/doviz/)


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler