FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar fiyatları Merkez Bankası ile geriledi

Bankalararası piyasada dolar/TL, Merkez Bankası'nın repo ihalesi açmaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik açıklamasıyla 3,77'ye kadar geriledi.

Dolar fiyatları Merkez Bankası ile geriledi

Günlerdir rekor üstüne rekor kıran dolar ve euroda rüzgar tersine döndü, beklemede kalan borsa hızlı bir yükseliş gösteriyor.

Dün 3.94 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel ölçekte oluşan dolara yönelik satışlar ve Merkez Bankası'nın (TCMB) repo ihalesi açmamasının etkisiyle geri çekilmeye başlayan dolar, Beştepe'deki muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla 3.77 seviyesine kadar gevşedi.

Erdoğan, döviz üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek, "Döviz kurunu silah gibi kullanıyorlar. Merkez Bankası ve tüm bankalar bu oyunu bozmalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Bu konuda fedakarlık yapılacaksa tam zamanıdır" açıklaması yaptı.

Dolar günün en düşüğünü gördü

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında dolar kuru 3,7694 ile günün en düşük seviyesine indi. Kurda işlemler saat 16:27 itibariyle 3.7810 seviyesinden geçiyor.

Diğer taraftan, dolar karşısında değerlenmesiyle birlikte TL'ye karşı rekor kırmaya bugün de devam eden euro ise sabah saatlerinde 4.1804 seviyesine kadar çıktı. Bu seviyenin görülmesinden sonra hızla geri çekilmeye başlayan euro, 4.0199'a kadar indi. Euro kuru, aynı saat itibariyle 4.0350 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa 81.000'e yaklaştı

Dövizde yaşanan bu düşüş sonrasında Borsa İstanbul'da önemli bir yükseliş gerçekleşiyor. Güne hafif artıda başlayan BİST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 1.832 puan (yüzde 2,36) yükselişle 79.499 puandan girdi.

Günün ikinci yarısına pozitif seyrini sürdürerek başlayan BİST 100 endeksi, yüzde 4'ü aşan kazanımla 80.973 puana kadar yükseldi. Endekste işlemler saat 16:27 itibariyle yüzde 3.88 yükselişle (30000 puan) 80.700 puan seviyelerinde geçti.

GÜNÜ YÜKSELİŞLE KAPATTI

Borsa günü yüzde 4,15'lik yükselişle hacim rekoru kırılarak kapandı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 Endeksi günü yüzde 4,15'lik yükselişle tamamladı. Endeks 3.224 puanlık yükselişle 80 bin 891 puandan kapanırken toplam işlem hacmi de 8,1 milyar liraya ulaşarak rekor kırdı. Kapanışta bankacılık endeksi yüzde 6,17, holding endeksi de 3,77 değer kazandı.

CUMHURBAŞKANI'NDAN "DÖVİZ" YORUMU

Beştepe'deki muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, döviz üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek, "Döviz kurunu silah gibi kullanıyorlar. Merkez Bankası ve tüm bankalar bu oyunu bozmalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Bu konuda fedakarlık yapılacaksa tam zamanıdır" açıklaması yaptı. Erdoğan'ın açıklaması sonrasında kur 3,7850 ile günün en düşük seviyesini gördü.

MERKEZ BANKASI NE YAPTI?

Merkez Bankası bugün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı ancak bankalar MB'den yüzde 8,50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 100 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

Merkez'in 1 hafta vadeli repo ihalesi açmaması likidite politikasında daha sıkı bir duruş anlamına geliyor. TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

Analistler teknik açıdan dolar/TL'nin 3,87 seviyesinin destek, 3,92 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirtiyor.

EURODA YENİ REKOR

Euro gün içinde 4,17'yi aşarak rekorunu tazeledi. Euro/TL, 4,1744 ile tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Euro da daha sonra 4,10'un altına gevşedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk basın toplantısında ekonomi politikalarına ilişkin net sinyal vermemesiyle dolar endeksi geriledi. Doların altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi yüzde 0.4 düşerek 101.42 oldu.
LİRA NEGATİF AYRIŞTI

Son dönemde siyasi gelişmeler, enflasyonun yükselişe geçmesi ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını durdurmak adına gerekli adımları atmayacağı endişesi Türk Lirası'ndaki kaybın derinleşmesine neden oluyor.

BU YILKİ KAYIP YÜZDE 10'U AŞTI

Dolar karşısında Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana kaybı yüzde 10'u aştı.

Gelişmekte olan ülke paralarından negatif ayrışan TL'deki kayba karşı Merkez'in atacağı adımlar kurun yönünde belirleyici olacak. Merkez Bankası 24 Ocak'ta yılın ilk faiz toplantısını gerçekleştirecek. Bu toplantıda alınacak kararlar yakından izlenecek.

FAİZ DE YÜKSELDİ

TL'deki sert kayıplar tahvil piyasasında da etkisini gösteriyor. Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün 46 baz puanlık artışla yüzde 11,96'ya kadar yükseldi. 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 11,55'e çıktı.

BORSA DA YÜKSELİŞTE

BIST 100 endeksi de yüzde 2,5 civarında artışla 79 bin 500'ün üzerinde işlem görüyor.

GEDİKLİ: FAİZDEN BAŞKA BİRÇOK ENSTRÜMAN VAR

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün bir hafta vadeli repo ihalesi açmamasıyla dolar/TL'de yaşanan gerilemenin ardından TCMB'nin attığı bu adımın spekülatif atakları bertaraf etmek için atılabilecek adımlardan biri olduğunu söyledi.

Gedikli Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Dolar/TL TCMB'nin haftalık repo ihalesi açmamasıyla 3.86'nın altına indi, spekülatif atakları bertaraf için (faizden başka) birçok enstrüman oldugunu belirtmiştik" ifadelerini kullandı.



Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler