FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar? 15 Ağustos dolar yorumları

ABD ile yaşanan rahip Brunson krizi odaklı olarak yükselen doların, ekonomik hamlelerin ardından düşüşe geçmesi sonrası gün içinde 6 liraya inen dolar ABD'li rahip Brunson'un tahliye talebinin reddedilmesi haberiyle tekrar 6 liranın üzerine çıktı. Dolar/TL, saat 17:20'de 6,08 civarında bulunuyor.

Dolar ne kadar? 15 Ağustos dolar yorumları

ABD ile yaşanan kriz ile yükselen dolar BDDK ve Merkez Bankası tarafından alınan önlemler sonrası sakinleşti. Haftanın ilk günü dalga boyu bu gelişmelere karşın yüksek olsa da dün bu rakam 6.50-6.40 arasına çekildi. TCMB'nin bir faiz artırımı yapabileceği beklentileri ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yatırımcılar ile bir toplantı yapacağı haberi kurda iyimser havayı destekledi.

Dün 6.43 seviyesinden kapanan dolar/TL'de bu sabah geri çekilme hızla devam ediyor.

Kur, 6 liranın altın geriledi ve saat 10.20'de 5.98 civarında seyretti. Aynı dakikalarda euro/TL de 6.80 seviyesinden fiyatlandı. Daha sonra ABD'li rahip Brunson'un tahliye talebinin reddedilmesi haberiyle tekrar 6 liranın üzerine çıkan dolar/TL, saat 17:20'de 6,08 civarında bulunuyor.

Analistler Türk Lirası'nda spekülatif atakların sınırlandığını belirterek, fiyatlamalarda normalleşme sinyallerinin geldiğini belirtiyor.

Öte yandan Türkiye, ABD menşeili bazı ürünlere ek vergi getirdi. Aralarında pirinç, alkollü içecekler, yaprak tütün, binek otomobil, güzellik veya makyaj malzemelerinin de olduğu ABD menşeli bazı ürünlerin ithalatında uygulanan ek vergi oranları iki kat artırıldı.

DOLAR YORUMLARI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Perşembe günü küresel yatırımcılarla bir telekonferans gerçekleştirecek ve yatırımcı toplantısı düzenleyecek.

Bakanlık yetkilisinden edinilen bilgiye göre ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere ilgili telekonferansa 750-1,000 arasında yatırımcının katılması bekleniyor.

Albayrak Perşembe günü TSİ 16:00'da gerçekleşmesi öngörülen toplantıda mesajlarını yatırımcılara doğrudan iletecek.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte, piyasadaki toparlanmayı iki temaya bağlayarak, "Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözebileceğine inanan uzun vadeli yatırımcılar Lehman krizindeki dip seviyelere küresel bazda dönen tek endeks olan BIST-100'de alım yapmaya başladılar. Son işlemde dolar bazında dünkü düşük seviyeden yüzde 16 yukarıdayız. Lehman dip seviyesinden gelen alımları psikolojik bazda çok önemsiyorum çünkü BIST yatırımcılarının yarısından fazlası dolar/euro bazlı fonlar" dedi.

Ökte, kurun seviyesi ve enflasyon beklentilerinde yaşanması muhtemel kötüleşmeyle, TCMB'den en az 500 baz puanlık faiz artışı beklentilerinin oluşmaya başladığına dikkat çekerek, "TCMB'nin likidite operasyonları ya da zorunlu karşılık, ROM gibi enstrümanlarla destek veriyor olmasının kurda yeterli etkiyi yapmaması, faiz artırım beklentilerini yükseltiyor. Öte yandan Bakan Albayrak'ın yatırımcılarla yapacağı Perşembe günü yapacağı telekonferansında kurdaki gevşemede etkili olduğuna inanıyorum. Bu telekonferansta önemli ve yeni konuların masaya konacağı düşüncesindeyim, yoksa böyle bir girişim olmazdı" dedi.

Albayrak'ın Pazartesi itibarıyla adımların atılacağını söylemesinin ardından BDDK bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal öz sermayesinin yüzde 50'siyle sınırladığını gece yarısı duyurdu.

Ardından TCMB finansal istikrarın desteklenmesi ve etkin işleyişin sürmesi için TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler açıkladı.

TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleri de yaparken, yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı.

Öte yandan TCMB repo ve depo ihaleleri ile piyasayı yüzde 17.75 seviyesindeki politika faizinin 150 baz puan üzerinde yüzde 19.25 seviyesindeki faiz koridorun üst bandına doğru yönlendirmeye devam ediyor.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler