FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar? (24 Temmuz 2018 dolar kuru) Gözler Merkez Bankası kararında...

Dolar/TL'de cuma günü başlayan iyimser seyir dün de devam ederken, kur 4.75 TL'nin altına kadar geldi. Merkez Bankası toplantısının ana gündem olduğu bugün ise dolar güne 4.73 TL'li seviyelerden başladı. Piyasalar bugün sonuçları 14:00'te açıklanacak Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı.

Dolar ne kadar? (24 Temmuz 2018 dolar kuru) Gözler Merkez Bankası kararında...

Dolar kuru Hollanda'nın ardından Almanya ile de ilişkilerin normalleşme sinyalleri göstermesinin önümüzdeki dönemde AB ilişkilerinin düzeleceği ve Merkez Bankası'nın bugün yapacağı toplantısından faiz artırımı çıkabileceğine yönelik beklentilerle dün 4.75'li seviyelerin de altına geriledi. Bu sabah ise güne saat 10:05'te 4.7674 seviyesinde bulunuyor. Euro ise 5.5655 seviyesinde. Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından 12 Temmuz'da 4.9767 ile tarihi zirveyi test etmişti. Sepet bazında TL aynı saatte 5.1430/5.1504, euro/TL 5.5423/5.5509 seviyesinde işlem gördü.

TL ruble ile birlikte benzer para birimlerinden pozitif ayrışırken bankacılar buna neden AB beklentilerinin yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın G20 toplantısında verdiği piyasa dostu mesajları da gösterdiler.

MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Piyasalar bugün sonuçları 14:00'te açıklanacak Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına odaklandı. TCMB’nin enflasyonda öngörülerinin de ötesinde bir bozulma gerçekleşmesi nedeniyle politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 100-125 baz puan artırması bekleniyor.

Reuters'ın 16 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre 15 kurum faiz artışı beklerken; bir katılımcı TCMB'nin yüzde 17.75 seviyesindeki politika faizini sabit tutacağını öngörüyor.

Katılımcılardan 12'sinin beklentisi 100-125 baz puan seviyesinde şekilleniyor.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu ekonomistler, enflasyonun yüzde 15'e ulaşması sonrası daha da yükselebileceği endişesi, ekonomi yönetiminin 'bağımsız Merkez Bankası' söylemlerinin hayata geçirilmesinin vereceği güven ve TL'deki birikimli kayıpların getirdiği enflasyonist baskı nedeniyle faiz artışı bekliyorlar.

PİYASALAR NEYİ TAKİP EDECEK?

Yurt içerisinde bugün faiz kararı harici açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında Euro Bölgesi ve Almanya'da hizmet ile imalat PMI verileri açıklanacak. ABD'de ise imalat PMI verisi takip edilecek.

### DOLAR KURUNU ANLIK TEKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

ALBARAK, EKONOMİSTLERİ DİNLEDİ

Albayrak Arjantin'de gazetecilere yaptığı açıklamalarda "çok boyutlu" etkin bir Merkez Bankası hedeflediklerini ve piyasalarla kavga etmeyeceklerini söyledi.

Albayrak dün ise bazı ekonomist, bankacı ve köşe yazarlarıyla biraraya geldi, Albayrak toplantıya katılanların güncel gelişmelerle ilgili görüş ve önerilerini dinledi.

Toplantının ardından Twitter'dan açıklama yapan Albayrak, "Bugün akademisyenlerimiz ve ekonomistlerimiz ile ekonomi alanında hayata geçirmemiz gereken politikalara ilişkin verimli bir istişare toplantısı gerçekleştirdik. Bu gibi toplantıları düzenli hale getirerek her kesimden alacağımız katkılar ile yol haritamızı ortaya çıkaracağız" dedi.

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi Temmuz ortasında yüzde 20.51 ile 10 yılın en yüksek seviyesine gelirken, 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.85 ile tarihi zirvesini gördü. İki yıllık gösterge tahvil dün yüzde 20'nin hemen üzerinde seyrini sürdürürken, 10 yıllık gösterge tahvil ise yüzde 17 civarında seyrediyordu.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler