FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu? (23.11.2017)

Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Ertem'in gerekirse geç likidite faizi arttırılabilir mesajıyla dolar/TL 3.9050'ye kadar geriledi.

Dolar ne kadar oldu? (23.11.2017)

Dün 3.9830'a kadar çıkarak psikolojik sınır olan 4 liraya bir adım daha yaklaşan dolar/TL, Fed toplantı tutanaklarında enflasyona ilişkin olumsuz değerlendirmelerin öne çıkması ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem'in açıklamaları ile 3.90 seviyesine kadar geriledi.

'TCMB'nin 14 Aralık'ı beklemesine gerek yok'

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil, "Önemli olan TCMB'nin faiz artırımı yapmaya gerek görmesi; gerek görürse yapar. Merkez Bankası'nın bir adım atması gerektiğinde herhangi bir sebepten bu adımı atamayacağına yönelik endişe tamamen gerçek dışı. Enflasyon beklentileri bozulduğu taktirde TCMB faizleri yukarı çekebilir, bunu her an yapabilir 14 Aralık'ı beklemesine de gerek yok" diye konuştu.

Ertem ayrıca, "TCMB bir bakarsınız yarın da GLP'yi yukarı çıkartır" dedi. Bir bankacı dolar/TL'deki gerilemenin nedenine ilişkin, "Ertem'in geç likidite faizi artırılabilir mesajı etkili oldu" yorumunda bulundu.

Fed, daha temkinli davranabilir

Fed tutanaklarına göre, piyasa beklentisi doğrultusunda aralık ayında faiz artışı öngörülüyor ancak, birçok üye ülkede enflasyonun uzun süre daha düşük kalmayı sürdüreceğini düşünüyor. Daha fazla üyenin enflasyondan endişe duyması, piyasalarda bankanın gelecek yıl daha temkinli davranabileceği şeklinde yorumlandı.

Bankanın para politikasını belirleyen 9 FOMC üyesi, yılın son toplantısı için 12-13 Aralık'ta başkent Washington'da bir araya gelecek. Piyasalar, bu toplantıda faiz artırılmasına yüzde 91,5 ihtimal veriyor.

"TCMB'nin adımları yeterli değil"

Bankacılar, küresel piyasaların etkisinin ötesinde TL'nin son dönemde benzer para birimlerine göre ciddi bir satış baskısı yaşadığını belirtirken bu gelişmenin Türkiye'ye özgü olduğuna da dikkat çekiyorlar. Bankacılar TL'ye özgü satış baskısı yaratan unsurların enflasyonda yükseliş, AB, ABD ve hatta NATO ile ilişkilerin gerilmesi ve jeopolitik gelişmeler olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanında ABD'de devam eden Reza Zarrab davasının sonuçlarına ilişkin endişeler de piyasalarda yakından takip ediliyor.

TL'deki değer kayıplarına TCMB toplam dört farklı adımla yanıt verirken ilk etapta tek başına bu adımlar piyasalardaki endişeleri gidermekte yeterli olmamıştı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB adımlarını TL'deki riskleri ortadan kaldırmak adına yeterli görmüyoruz. TCMB'nin de bu adımları TL'deki değer kaybına son vermek adına atmadığını düşünüyoruz. Bugün ana belirleyici olan Fed kararının ötesinde TCMB'nin adımları da negatif ayrışmayı en azından bir miktar zayıflatacaktır" dedi.

"Enflasyon vurgusu belirsizlik olarak algılandı"

Tacirler Yatırım Başekonomisti Ekin Akbaş, "Fed tutanaklarına göre bazı üyelerin faiz artırımlarının devamını destekleme durumunun enflasyondaki görünüme bağlı olduğunun altını çizmiş olmaları, faiz politikasının geleceği açısından belirsizlik olarak algılandı. Tutanaklar öncesinde ise ABD'den gelen 'dayanıklı tüketim malları siparişleri' verileri beklentilerin altında bir performans sergileyerek dolar endeksinin dün öğle saatlerinde bir satış eğilimi içerisine girmesine neden olmuştu. Tüm bu gelişmelerin etkisi ile birlikte dolar endeksi sert bir şekilde geri çekilerek 93,20 seviyesi altına indi. Daha da önemlisi dolar/TL paritesi, uzun bir aradan sonra ilk defa kurdaki düşüşe tepki göstererek sert bir geri çekilme kaydetti ve dolar endeksindeki düşüş fiyatlaması kuru 3,91'li seviyelerine kadar getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

ABD piyasaları bugün kapalı

Bu arada ABD piyasaları 'Şükran Günü' nedeniyle bugün kapalı olacak. ABD'de piyasalar yarın da 'Kara Cuma' (Black Friday) nedeniyle erken kapanacak. Japonya piyasaları ise bugün 'İşçilere Şükran Günü' nedeniyle kapalı bulunuyor.



Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler