FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu?

ABD faiz kararının giderek yaklaştığı beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarını baskı altında tutmayı sürdürürken dolar/TL tarihi zirvesinin hemen altında güne başladı.

Dolar ne kadar oldu?

Tarihi zirveye yakın seyreden dolar/TL 3,10 seviyesini aştı.

Bankacılar küresel piyasaların petrol fiyatlarının kurda ana dış belirleyiciler olmayı sürdürdüğünü belirtirken iç piyasada ise bugün açıklanacak yılın son enflasyon raporu yakından takip edilecek.

Enflasyon raporunda TCMB'nin yıl sonu ve önümüzdeki yıl için enflasyon tahminlerini kısa süre önce açıklanan ve TCMB işbirliği ile hazırlanan enflasyon tahminleri uyumlu güncellemesi bekleniyor.

Bu verilere göre TCMB'nin bu yıl sonu için yüzde 7.5 seviyesindeki enflasyon tahmininde anlamlı bir revizyon beklenmezken önümüzdeki yıla ilişkin tahminin ise yüzde 6'dan yüzde 6.5'e yükseltilmesi bekleniyor.

Bankacılar raporda enflasyon revizyonlarının yanı sıra TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın önümüzdeki dönemde uygulanacak para politikası çerçevesine ilişkin vereceği mesajlara da odaklanacak.

Bir bankacı, "TCMB'nin enflasyon tahminlerini OVP sayesinde aşağı yukarı biliyoruz. Ancak 7 aylık üst bant faiz indirimleri sonrası önümüzdeki dönem faiz adımlarına ilişkin verebileceği ipuçları yakından izlenecek. Beklentimiz sadeleşme kapsamında TCMB'nin ortalama fonlama maliyetini kurdaki hareketliliğe göre artık günlük olarak güncellemeyeceğine yönelik bir mesaj vermesi. Bu uygulamada zaten görülüyor bunun yanında ise tek faize geçiş zamanlamalarına yönelik mesajlar da yakından izlenecek" dedi.

Öte yandan bugün açıklanacak Ekim ayı ekonomik güven endeksi ve Eylül ayı yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri de takip edilecek.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER KURDA BASKISINI ARTIRIYOR

Öte yandan ABD'li üst düzey bir askeri yetkilinin Suriye'deki Rakka operasyonda YPG'nin de rol alacağını açıklaması başta jeopolitik riskleri artıran bir gelişme olarak kura yansıdı.

Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle geçen hafta 3.1140'a kadar yükselen kur TCMB'nin faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

TCMB desteği ile dolardaki küresel güçlü seyrin yarattığı baskı arasında dalgalanan kur son günlerde 3.08 etrafından anlamlı bir kırılma göstermemişti. Ancak bu sabah itibarıyla artan jeopolitik risklerle kur bu sabah yönünü yukarı çevirdi.

Dün akşam saatlerinde 3.0850 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah saat 0905'te güne 3.0946/3.0960 seviyesinde başladı.

Dün akşam 3.2270 civarında seyreden sepet bazında TL aynı saatte 3.2359/3.2371 3.37 civarındaki euro/TL ise 3.3766/3.3781 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar geçen hafta 3,1140'a kadar çıkarak tarihi zirveyi görmüştü.



Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler