FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası doların ateşini düşürdü

Merkez Bankası'nın açıklaması öncesi 3.77 liranın üzerinde olan dolar 3.7450 liraya, 3.9990 lira olan euro da 3.97431 liraya kadar geriledi.

Merkez Bankası doların ateşini düşürdü

Dolar/TL TCMB'nin yüzde 9.25 seviyesindeki BIST kotasyondan fonlama yapmamasının ardından gerilerken, piyasalar gelecek hafta yapılacak olan ve faiz artırımına kesin gözüyle bakılan Fed toplantısı öncesi bugün saat 16:30'da açıklanacak olan tarımdışı istihdam verisine odaklandı.

TCMB bugün 6 milyar TL'lik dönüşüne karşılık yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün sıfır olarak belirledi. Piyasadaki likidite ihtiyacı nedeniyle bankaların bugün de geç likidite penceresi (GLP) imkanından yararlanması ve ortalama fonlama maliyetinin dünkü yüzde 10.71'in de üstüne çıkması bekleniyor.

Dün akşam saatlerinde 3.78 seviyesini aşan, bu sabah saatlerinde ise 3.76 seviyesinin üzerinde olan dolar/TL, BIST kotasyon fonlaması yapılmaması ile 3.7450'ye kadar geriledi. Dolar/TL saat 09:26'da 3.7541/3.7598 seviyesinde bulunuyor.

Asya borsaları bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde yükselişe geçerken, dolar da yen karşısında bir buçuk ayın zirvesine çıktı.

ABD'den bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin üzerinde geleceği tahminleriyle beraber Wall Street dün yükselişler gerçekleştirirken, verilerin ABD ekonomisinde güçlülük göstermesi durumunda Fed'in bu yıl faizleri birkaç kez artırması ihtimali de yükselecek.

Öte yandan ECB Başkanı Mario Draghi dünkü toplantısında tüm araçların kullanılabileceği cümlesini açıklamadan çıkardıklarını zira ek tedbir almak için aciliyet olmadığını, faiz indirme olasılığının azaldığını söyledi.

ECB açıklamaları sonrası akşam saatlerinde 4.01 seviyesine yaklaşan euro/TL bu sabah 3.9801/3.9840 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL ise bu sabah 3.8668/3.8718 seviyesinde.

TCMB'nin yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını dün bu yılın en düşük seviyesi olan 6 milyar TL olarak belirleyerek sıkılaştırmaya devam etmesiyle ortalama fonlama maliyeti dün yüzde 10.71 seviyesinde oluşmuştu.

Bankacılar yükselen enflasyon ve gelecek haftaki Fed'in faiz artırımı gibi riskler nedeniyle TCMB'den koruma kalkanı niteliğinde en azından geç likidite penceresi faizinde bir faiz artırımı beklentisine işaret ederken, TCMB'nin daha fazla sıkılaştırma için fazla yerinin kalmadığı da belirtiliyor.

Bankacılar yaklaşan referanduma ilişkin belirsizliğin siyasi risk algısını artırdığına da dikkat çekiyor.

Kaynak: Reuters


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler