FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar oldu?

Dolar/TL Fed tutanakları sonrası dün yükseldiği 3.63'li seviyeleri gördü, jeopolitik gelişmeler, küresel piyasalar takip ediliyor.

Dolar ne kadar oldu?

Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalandıktan sonra hafta başında yükselişe dolar/TL ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları ardından 3.60 üzerindeki seyrinde anlamlı bir değişim kaydetmedi.

Bankacılar piyasalarda jeopolitik gelişmelerin ve küresel piyasaların takip edileceğini belirttiler.

Hafta başından beri ABD tahvil getirilerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde satış baskısı yaratmış bunun yanı sıra TL'deki değer kaybında jeopolitik endişeler de etkili olmuştu.

Nisan ortasından beri 3,50 civarında dalgalandıktan sonra hafta başında yükselişe dolar/TL ABD Merkez Bankası (Fed) tutanakları ardından 3,62'nin üzerinde hareket ediyor. Bu sabah 3,63'ü gören dolar/TL kuru böylece nisan ayından beri en yüksek seviyeye gelmiş oldu...

Euro da 4,11'un üzerinde işlem görüyor.

Dolar dün açıklanan Fed tutanaklarının yükselişini yavaşlatmasının ardından diğer büyük para birimleri karşısında yatay bir hareket izledi. Fed toplantı tutanaklarında ABD'de faiz artışlarının gelecekte nasıl olacağına dair bir görüş birliği olmadığının görüldü.

Tutanaklarda politika yapıcıların enflasyon görünümü ve bunun ileri dönemlerde faiz artış hızını nasıl etkileyeceği konusunda görüş ayrılıklarının gittikçe arttığı görüldü.

Tüm bu gelişmeler Fed'in sıkılaştırma yönündeki para politikalarının tahminlerden hızlı bir ilerleme göstermeyeceğini teyit etti ve gelişmekte olan ülke para birimleri için yeni bir satış baskısına dönüşmedi.

Yatırımcılar tutanakların ardından merkez bankasının bilançosunu daraltırken nasıl bir yol izleyeceği hakkında ipuçları için ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklanacaklar.

Bankacılar ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olması bekliyor.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirileri yüzde 2.30 üzerindeki seyrine devam ediyor. Öte yandan doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi ise Cuma günü gerilediği dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470'ten yeniden yükselişe geçerek TSİ 0841'de 96.3 civarında seyrediyor.

JEOPOLİTİK ENDİŞELER İZLENİYOR

Bankacılar Suriye, Kuzey Kore ve Katar belirsizliklerinin de piyasalarda endişe yarattığına dikkat çekerken özellikle Suriye ve Katar konusunda Türkiye'nin bölgeye yakınlığı ve nispeten olayların yakınında yer almasının zaman zaman TL'deki satış baskısının güçlenmesine neden olduğunu da belirtiyorlar.(REUTERS)

Borsa güne yükselişle başladı Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,11 yükselişle 100.855,30 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi 110,85 puan artarken, bankacılık endeksi yüzde 0,10, holding endeksi de yüzde 0,23 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,08 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, en çok gerileyen ise yüzde 0,33 ile sigorta oldu.

Dün, 101.415,68 puanla tarihinin en yüksek seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, döviz kurlarındaki yükselişin negatif etkisiyle bu seviyelerde tutunamadı. Endeks, son bir saatte satış ağırlıklı seyirle yüzde 0,46 değer kaybederek günü 100.744,45 puandan tamamladı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler