FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar?

Güne 3,53 seviyesinden başlayan ve 3,5283'e kadar gerileyen dolar/TL paritesi, öğleden sonra 3,56'nın üzerine çıktı.

Dolar ne kadar?

ABD tarımdışı istihdam verisi sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerindeki satış baskısının azalması sonrası hafta sonu Fransa seçimlerinin de desteğiyle dolar/TL güne düşüşle başladı. Sabah saatlerinde 3,5283 seviyesine kadar gerileyen parite bu seviyede fazla tutunamadı.

Öğle saatlerinde 3,55'in üzerine çıkan dolar kuru, öğleden sonra da yükseliş isteğini sürdürdü ve 3.56'yı geçti. Kurda işlemler saat saat 14:53 itibariyle 3.5610 seviyesinden geçiyor. Aynı saatte euro/TL de 3,8980 seviyesinde idi.

Bankacılar kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Türkiye'nin en düşük yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altındaki yabancı para cinsi uzun vadeli kredi notunu sabit tutmasının da piyasadaki iyimserliği kısmen de olsa desteklediğini ancak kurda devam eden lokal döviz alımlarının da etkisiyle 3.50 seviyesinin altında kalıcı bir seyir öngörmediklerini belirttiler.

S&P Cuma günü piyasa kapanışı sonrası yaptığı açıklama ile Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB", yerel para cinsinden uzun vadeli notunu "BB+" olarak teyit etti.
Euro 6 ayın zirvesine çıktı

Euro, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini merkez aday Emmanuel Macron'un kazanmasının ardından dolar karşısında altı ayın zirvesine çıktı ABD borsaları ise endeks vadeli işlemleri ise rekor kırdıktan sonra geri geldi.

ABD'de tarım dışı istihdam artışı nisan ayında hız kazanarak 211,000'e yükseldi ve beklentilerin üzerine çıktı. Saatlik ortalama ücretler ise bir önceki aya kıyasla 0.07 dolar, yani yüzde 0.3 artarken, yıllık ücret artışı yüzde 2.5'e geriledi.

**"Küresel piyasalardan kaynaklanıyor"

**

Kapitalfx Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, dolardaki bu hareketlilik için şu değerlendirmede bulundu:
"Piyasalarda gerçekleşen fiyatlamaların küresel konjonktüre bağlı fiyat hareketlerinden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bu noktada avantajımıza olan durum ise, hafta sonundan bu yana ek olumsuzluk yaratacak bir gelişmenin meydana gelmemiş olmasıdır (S&P’nin kredi notunu teyit etmesi, Macron galibiyeti, olumlu sanayi üretimi verisi). Ancak yine spesifik verilerin değil, geniş resimdeki durumun fiyatlandığını ve doların küresel piyasalarda güçleniyor olmasının etkisini görüyoruz.

TL’nin görece iyi seviyelerde kalmasını sağlayan etmen, piyasa fonlamasının yüzde 12’ye dayandırılmış olması. Merkez Bankası’nın ek sıkılaşma önlemleri ve piyasa fonlama oranını yukarı çekiyor olması TL’ye de bir direnç veriyor. Ancak bunun bir süre sonra konjonktürel fiyat baskılarının önüne geçmesinin zor olacağını düşünüyorum. Fed, faiz artırımları konusundaki algıyı geçtiğimiz Çarşamba kırdı. Fed opsiyonları Haziran ihtimalini yüzde 100 oranında fiyatlarken, bu durum da genel olarak EM piyasaları üzerinde bir satış baskısı yaratmaktadır. TL halen bu gibi gelişmelere karşı en dayanıksız enstrümanlar arasında başta gelmektedir. Bu yüzden kurlarda ana fiyat baskılarının yukarı doğru olmaya devam edeceğini düşünüyorum. Euro/dolar paritesinde yükseliş, Macron galibiyeti sonrasında uzun ömürlü olmadı, çünkü önceden bu iyimserlik fiyatlanmıştı. Pariteye ilk işlemlerde gelen alımlar ilk duygusal tepkilerden ibaret oldu ve şu anda ibre dolardan yana. Euro/dolar paritesinin 1,10 üzerinde kalamaması dolar/TL paritesini de 3,60’lara doğru çekecektir.

Dolardaki momentum açısından bu hafta ABD’den gelecek olan TÜFE ve perakende satışlar verileri büyük önem taşıyorlar. Hem manşet, hem de çekirdek veride Nisan ayında yüzde 0,2’lik artış bekleniyor. Böylece manşet TÜFE yüzde 2, çekirdek TÜFE de yüzde 2,3 olacak. Perakende satışlarda da Nisan ayında manşet veride yüzde 0,6, çekirdek veride yüzde 0,5 artış beklentisi var. Beklentilerin üzerinde veya beklentilere paralel veriler yine dolar pozitif bir momentum yaratacaktır. Verilerde önemli bir zayıflık olmazsa piyasa da dolar varlıklarında kademeli bir şekilde Haziran faiz artırımı, artı eylül ve aralık faiz artırımları ihtimalini fiyatlar. ABD tahvil getirilerinde oluşacak yukarı doğru hareketin ivmelenmesi, kurların da hızla yukarı gitmesine neden olur."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler