FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar ne kadar? Dolar neden yükseliyor ve art arda rekor kırıyor?

Dolar ne kadar sorusunun cevabı sürekli değişiyor ve her seferinde bu sorunun cevabını arayanlar deolarda yeni bir rekorla karşılaşıyorlar. Peki Dolar ne kadar? Euro ve dolarda artış ne kadar oldu? Dolar neden yükseliyor ve Merkez Bankası ne zaman hamle yapacak merak ediliyor.

Dolar ne kadar? Dolar neden yükseliyor ve art arda rekor kırıyor?

Güne yükselişini sürdürerek başlayan ve 4.9270 ile tarihi rekorunu yenileyen dolar/TL, zirveden uzaklaşıyor.

Kur, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ve iş dünyası temsilcilerinin 'gerekli adımlar atılmalı' mesajları sonrası 4.82'li seviyelere doğru geriledi.

Dolar 17:36 itibariyle dolar/TL 4,8470 seviyesine, euro/TL 5,6774 seviyesine çekildi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TL'nin değer kaybının reel makro ekonomik bir sebebe bağlanamayacağını belirterek, hareketin spekülatif olduğunu söyledi. "Şu anda kurun seviyesi anormal; kalıcı hasar henüz oluşmadı" diyen Zeybekci, "Para politikaları ile ilgili TL'nin değeri ile ilgili olması gereken şeyleri yapacak enstrümanlarımız da var. Bu tedbirleri alacak yetki ve sorumlulukları da var. Kurumlarımızın elinde yetkileri var. Yetkisi olanların yetkilerini kullanırken kendi sorumluluk alanları içinde kullanmalarının gerekliliğine inanıyorum" diye konuştu.

İŞTE YILBAŞINDAN BU YANA DOLARIN SEYRİ

dolar-yilbasi

PİYASALAR'IN GÖZÜ MERKEZ'DE

Piyasalar Merkez Bankası'ndan gelecek olası adımları takip ediyor. Merkez'in Türk Lirası'nda görülen sert değer kaybına karşı nasıl bir adım atacağı merak ediliyor. Merkez Bankası olağan toplantısını 7 Haziran'da yapacak.

Piyasaların bugün ayrıca Fed'in son toplantı tutanaklarını bekliyor. Tutanaklarda faiz artış sürecine ilişkin ipuçları takip edilecek.

FITCH'TEN KRİTİK UYARI

Liranın dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 25'e yaklaştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, para politikası bağımsızlığının azalması not üzerinde baskı yarattığını söylerken, S&P de liradaki sert düşüşün durdurulması için harekete geçilmezse, mali durumun hızlı kötüleşebileceği uyarısı yaptı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Ekonomi uzmanların doların neden yükaseldiğine dair eçşitli sebepler dile getiriyorlar. Yapılan açıklamalara göre özel şirketlerin dış borç geri ödemeleri de doların ve döviz kurlarının artamsında etkili oluyor. Özellikle Mayıs ayı, 10.9 milyar dolar ile yılın en yüklü geri ödemesinin olduğu dönem.

Bunun yanında ABD ile Çin arasındaki tivari rekabetin kzışması ve tarafların attığı karşılıklı adımlar doların yükselmesine yol açıyor.

Peki yükseliş neden düşürülemiyor ve yükseliş hızlanıyor? Bunun için yapılan yorumlardan biri de Merkez Bankası'nın kura müdahalesinin geciktiği yönünde. Ek olarak Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve S&P'den art arda Türkiye için uyarı yapıyor ki bu da Türk lirası 3 haftada yüzde 20 değer kaybetti.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler