FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar yılı nasıl kapatacak?

Piyasalardaki sakinlik, ilginin Dünya Kupası’na kayması ve Ramazan analistlere göre doların hızını kesti.

Dolar yılı nasıl kapatacak?

Para analistleri Amerikan ekonomisindeki toparlanma, ABD Merkez Bankası’nın varlık alımlarını azaltması ve ABD tahvillerinin getirisinin yükselmesinin etkisiyle 2014 sonunda daha güçlü bir dolar bekliyor. Bu arada Irak’taki şiddet olayları nedeniyle olası bir petrol şokunda yatırımcının güvenli liman olarak doları tercih edeceği ve bunun dolara destek olabileceği belirtiliyor. Dünya'nın haberine göre, para piyasası analistleriyle yapılan anketler ise 2015 yılında ralli yapması beklenen dolar karşısında bu yıl Asya paralarının gücünü korumaya devam edeceğine işaret ediyor. Dolar, geçen haftanın son işlem gününde euro karşısında 1.3585 düzeyine çıktı.

UBS döviz stratejisti Mansoor Mohi-uddin, hem döviz piyasasının hem de Fed’in artan enflasyonu hafifi aldığını düşünüyor. Mohi-uddin, geçtiğimiz günlerde yazdığı bilgilendirme notunda, ABD’deki ekonomik canlanmanın enfl asyonu yükseltmeye başladığını belirterek, “Yatırımcının, Fed’in 2015 sonunda faizleri artırabileceğini görmesiyle dolar yaz rehavetinden kurtulmaya başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.

UBS: Carry trade tersine dönecek

UBS stratejisti, bu yıl dolar için yapıcı görüşlerini koruduklarını söyledi. Mohi-uddin, piyasalardaki sakin hava, Dünya Kupası ve Ramazan nedeniyle doların yüksek getirili rakipleri karşısında zayıfl adığını belirtiyor fakat ABD’de canlanmaya işaret eden veriler geldikçe gelecek birkaç ayda ‘carry trade’ işlemlerinin tersine dönebileceği öngörüsünde bulundu. UBS, Fed’in varlık alımlarını sonlandırmaya yaklaşması nedeniyle doların yılsonunda euro karşısında 1.25 ve Japon Yeni karşısında 110 seviyesine çıkacağı tahmininde bulunuyor.

BNP Paribas döviz strajisi bölüm başkanı Steven Saywell, “ABD Doları’nın görünümü güçlü” değerlendirmesi yaptı ve şunları söyledi: “Yılın ilk çeyreğinde ABD’de ekonomik aktivite zayıflamasına karşın ikinci çeyrekte GSYH’nin yıllık bazda yüzde 3.5 ve yılın ikinci yarısında ortalama yüzde 2.5 büyümesini bekliyoruz. Güçlü ekonominin de dolara destek olacağı kanaatindeyiz. Bunun yanında ABD’de portföy akışı yeniden net girişe döndü. Mayıs başından bu yana, 2014’te ilk kez, net dolar alımları başladı. Doların, özellikle düşük getirili fon paraları euro, yen, İsviçre Frangı ve İsveç Kronu karşısında değer kazanmaya devam edeceğini öngörüyoruz.” BNP Paribas, yılsonunda doların 110 yen seviyesine çıkacağı ve euro/dolar paritesinin 1.30 seviyesine gerileyeceği tahmininde bulundu.

Fed korkuları artınca dolar güçlenecek

Fransız Societe Generale stratejisti Sebastien Galy de, Fed korkularının ve piyasalarda riskin artması halinde doların talep göreceğini ifade etti ve limitli kazanç beklemekle birlikte dolar için yılın ikinci yarısında boğa eğilimlerini sürdürdüklerini kaydetti. Fransız kuruluş, yılsonunda doların 104 yene yükseleceğini ve euronun ise dolar karşısında 1.32 seviyesine ineceğini öngörüyor.

Zengin ülke paraları karşısında güçlenecek

İngiliz Barclays’in stratejistlerinden Aroop Chatterjee, enfl asyonun Fed’in tahminlerin üzerine çıkması ve ekonomik canlanmaya dayanarak doların güçlenmesini bekliyor. Chatterjee, doların özellikle önde gelen sanayileşmiş ülkelerin paraları karşısında yükseleceği tahmini yaptı. Barclays, 2014 sonunda doların 102 yene yükseleceğini, euro karşısında da 1.28 seviyesine doğru hamle yapacağını düşünüyor.

Bank of America Merrill Lynch küresel faiz ve döviz başkanı David Woo, doların şu anki bandını kırması için Amerikan ekonomisindeki canlanmanın tahvil getirilerinin önemli oranda yükselmesi gerektiğini kaydetti. Bankanın yıl sonu euro/dolar tahmini 1.30. Banka, doların yen karşısında ise 106 seviyesine gelmesini bekliyor.

Asya paraları ikinci yarıda gücünü koruyacak

Fed’in faiz artırmasıyla 2015’te doların ralli yapması bekleniyor. Ancak Reuters tarafından yapılan bir anket, Asya paralarının yıl sonuna kadar dolar karşısında güçlerini koruyacağı beklentisini ortaya koydu. 60 döviz stratejistiyle yapalın ankete göre analistler, Çin Yuanı, Endonezya Rupisi ve Tayvan Doları’nın aralık ayına kadar hafif yükselişini sürdüreceği görüşünde. Hindistan Rupisi, Güney Kore Wonu ve Malezya Ringiti’nin ise yılın ikinci yarısında mevcut seviyelerini koruyacağı tahmini yapıldı. Reuters tarafından yapılan bir başka anketten de, euro ve sterlinin bir yıl içinde dolar karşısında kan kaybedeceği sonucu çıkmıştı.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler