FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolara üç müdahale birden

Merkez Bankası, yabancı para zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirdi ve 1.3 milyar liralık döviz satış ihalesi açtı.

Dolara üç müdahale birden

Merkez Bankası yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirime gitti. MB, ikinci bir hamleyle 1.3 milyar dolarlık döviz satış ihalesi açtığını duyurdu. Bankanın son hamlesi TL zorunlu karşılıklarına ilişkin oldu.

Son günlerde yükselen dolara karşı Merkez Bankası'ndan iki hamle geldi.

Merkez Bankası piyasaya döviz likiditesi sağlamak ve bankacılık sisteminin yabancı para yükümlülüklerinin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirime gittiğini açıkladı.

Para Piyasası Kurulu, 4 Ağustos 2011 tarihinde yaptığı ara toplantıda gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalındığını bildirmişti.

Merkez Bankası'nın değişiklikleri şöyle: "Yabancı para zorunlu karşılıklar indirildi. Vadesiz, ihbarlı DTH, yabancı para özel cari hesap ile 1 yıla kadar vadeli DTH'da zorunlu karşılık yüzde 11.5'ten yüzde 11'e indirildi. 1 yıl ve daha uzun vadeli DTH, yabancı para katılma hesapları, birikimli DTH ve YP katılma hesapları ZK'ları yüzde 9.5'ten yüzde 9'a indirildi. 1 yıla kadar vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 11.5'ten yüzde 11'e çekildi. 3 yıla kadar vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 9.5'ten yüzde 9'a indirildi. 3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülüklerde ZK yüzde 8.5'ten yüzde 6'ya düşürüldü.

Piyasaya bu kararla yaklaşık 1.3 milyar dolar likidite sağlanmış olacak. Değişiklikler 30 Eylül tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak.

Yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak."

'İHALE' HAMLESİ
Merkez Bankası'ndan ikinci bir hamle daha geldi. Banka 1.35 milyar dolarlık satış ihalesi açtı. Bugüne kadarki en yüksek tutar 350 milyon dolardı.

Merkez Bankası'nın bugün en fazla 1 milyar 350 milyon dolar olarak açtığı döviz satım ihalesine, 1 milyar 832 milyon dolarlık teklif geldi. 750 milyon dolarlık satışın gerçekleştirildiği ihalede, ortalama fiyat 1,8630 lira oldu. Dünkü ihalede ortalama fiyat 1,8958 lira olmuştu.

Banka 5 Ağustos-4 Ekim tarihleri arasında 36 döviz satım ihalesi gerçekleştirdi. En düşük tutarın 30 milyon dolar olarak ilan edildiği döviz satım ihalelerinde bugüne kadar açıklanan en yüksek tutar 20 Eylül 2011 tarihli ihale için belirlenen 350 milyon dolar olmuştu. Bu ihaleye 850 milyon dolarlık teklif gelmişti. Merkez Bankası döviz rezervlerini tüketmemek için direkt müdahaleyle döviz satışı yapmıyor.

VE SON HAMLE
Merkez Bankası'nın son hamlesi TL zorunlu karşılıklarına ilişkin oldu. Merkez Bankası, bankacılık sisteminin Türk Lirası likidite ihtiyacını daha kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılayabilmesi ve aynı zamanda Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltti.

Merkez Banrkası tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Mevcut verilere göre, söz konusu imkânın tamamının kullanılması halinde döviz rezervlerimiz 3.6 milyar dolar artacaktır" denildi.

Söz konusu değişiklik 30 Eylül 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tanınan bu ilave imkan çerçevesinde hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.

DÜN REKOR KIRMIŞTI
Üç kararın ardından, 1,8950 seviyelerinde olan dolar/TL, 1,88'in de altına indi. Dolar dün 1,90'ı aşarak tarihi rekor kırmıştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler