FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar/TL PPK öncesi flaş yükseliş

Bankalararası piyasada dolar/TL, PPK kararları öncesinde 2.14'ü aştı.

Dolar/TL PPK öncesi flaş yükseliş

Bankalararası piyasada dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesinde 2,14'ü aştı. Dün haftanın ilk işlem gününde, özellikle Paskalya tatili nedeniyle Avrupa piyasalarının kapalı olması nedeniyle döviz piyasasında işlem hacminin düştüğü görülürken, 2,1310-2,1350 dar bandında hareket eden dolar/TL günü 2,1337'den tamamlamıştı.

Bugün bankalararası piyasada güne 2,1351 seviyesinden başlayan dolar/TL, 2,14 seviyesini aşarak saat 16:25 itibarıyla yüzde 0,37 artarak 2,1425'ten alıcı buluyor.

Gün içinde en düşük 2,9413'i gören euro/TL ise şu dakikalarda yüzde 0,49 yukarıda 2,9593 seviyesinden işlem görürken, sepet kur 2,5509 düzeyinde.İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 14 baz puan artışla yüzde 9,84'te.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, piyasanın 24 Nisan'da açıklanacak Merkez Bankası PPK kararını beklediğini belirtti.

Piyasadaki çeşitli söylentiler ve faiz tartışmaları nedeniyle Türk lirasının kararsız bir seyir izlediğini ifade eden Yılmaz, "Politika faizinde değişiklik beklemediğimiz Kurul toplantısında eğer faiz indirimi gerçekleşirse Türk lirası değer kaybederek dolar/TL 2,15'in üzerine doğru hareketlenebilir. Faiz hamlesi olsa da olmasa da piyasa karar metnindeki tonu tartışmaya başlayarak bir sonraki hamlenin ne zaman ve ne kadar güçlü olabileceğini kestirmeye çalışacaktır. Karar metninin tonu doğrultusunda Türk lirası hareket edecektir. Eğer bizim ve piyasanın beklediği gibi politika faizinde bir değişiklik yapılmazsa Türk lirasının 2,10 seviyesine doğru değer kazanması beklenir."

Dolar/TL'nin bugünkü sınırlı hareketini dün ABD'deki "Öncü Gösterge Endeksi"ndeki yükselişe bağlayan Yılmaz, ekonominin gücüne işaret eden verinin ardından ABD devlet tahvillerine gelen satışlarla yükselen faizin doları desteklediğini söyledi.

Yılmaz, bu sabah da Asya piyasalarında gelişmekte olan ülke kurlarının dolar karşısında sınırlı değer kayıpları yaşadığını anımsatarak ,"Orta ve uzun vadede; şimdilik denge seviyesinden değersiz olduğunu düşündüğümüz Türk lirasının güç kazanmayı sürdürmesini beklemekteyiz. PPK öncesinde; günlük kısa vade işlemlerde dolar/TL'de 2,1253'ün destek ve 2,1457'nin direnç seviyeleri olarak takip edilebilir" dedi.

DOLAR/TL'DE 2,1300 SEVİYESİ ÜZERİNDE KALINDIĞI SÜRECE YUKARI HAREKETLER ETKİLİ OLABİLİR

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise, dolar/TL kuruna 23 Nisan tatili öncesinde ve perşembe günü gerçekleşecek PPK toplantısı öncesinde alımların geldiğini ifade etti.

Dolar/TL'de 2,13'ün önemli bir seviye olarak göründüğünü ve kurun bu seviye üzerinde kaldığı sürece 2,1450 - 2,1500 seviyelerini hedefleyebileceğini belirten Karabulut, şunları söyledi:

"Daha uzun vadede yükseliş hareketinin görülebilmesi için ise bu band aralıklarının yukarı yönlü kırılması gerekiyor. PPK toplantısının kur üzerinde belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Olası bir faiz indirimi hareketi gerçekleşirse kurda yukarı yönlü hareket görülebilir. Buna karşılık, TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın son konuşmasında enflasyon aşağı yönlü momentuma girmeden faiz indirimi için yeterli koşulların oluşmayacağı sinyali vermesi sonrasında piyasa genelinde bir faiz veya politika değişikliği beklenmiyor. Dolar/TL'de 2,1300 seviyesi üzerinde kalındığı sürece yukarı hareketler etkili olabilir. 2,1250 ve 2,1180 gevşeme halinde görülebilecek kısa vadeli destekler olarak görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

EKONOMİSTLER, PPK TOPLANTISINDA FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRMÜYOR

Bu arada AA Finans'ın, Merkez Bankası'nın 24 Nisan'da gerçekleştireceği PPK toplantısına ilişkin 20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği AA Finans "PPK Beklenti Anketi"ne göre, ekonomistlerden sadece biri TCMB'nın piyasa yapıcısı bankalara sağlanan fonlama faizinde (yüzde 11,50) ve marjinal fonlama oranında (yüzde 12) 50 baz puan indirim bekliyor, diğerleri ise hiçbir değişiklik öngörmüyor. Ankete katılan 20 ekonomistten 2'si zorunlu karşılıklarda ve 1'i rezerv opsiyon katsayısında indirim yapılacağını tahmin ediyor, diğerleri hiçbir değişiklik beklemiyor. Öte yandan ekonomistlerin bazıları, TL olarak tutulan zorunlu karşılıklara faiz verilmesi uygulamasına bu toplantıda başlanabileceğini düşünüyor.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler