FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan konuştu, dolar 3,90'ı aştı

Dolar/TL bir süredir sıkıştığı 3,89 bandındaki hareketini sürdürürken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrası 3,90'ı aştı, euro/TL ise 4,60 civarında seyrediyor.

Erdoğan konuştu, dolar 3,90'ı aştı

ABD'deki 2016 başkanlık seçimlerine Rus müdahalesini soruşturan yetkililerin Başkan Donald Trump'ın seçim kampanyasını içerdiği belgelerden dolayı mahkemeye çağırdığı yönündeki Wall Street Journal haberi dün dolara değer kaybettirdi.

Dolar/TL iç piyasada 3,8505 seviyesine kadar geriledikten sonra yeni güne 3,8620 seviyesinden başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti il başkanları toplantısındaki konuşması sonrası 3,9035'i gördü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MERKEZ BANKASI AÇIKLAMASI: MÜDAHALE ETMEDİĞİMİZ İÇİN BU HALE GELİYOR

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından ekonomi gündemiyle ilgili öne çıkanlar şöyle:

"Dövizde, faizde uluslararası yatırımlarda yaşadığımız sıkıntıların hiçbiri ekonominin kendi dinamikleriyle ortaya çıkmıyor. Büyüme oranlarında çok iyi noktadayız. Yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte yıllık bazda yüzde 6-7 arasını bulması belki de aşması bekleniyor. Dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağına ve kurun kendi seyrine döneceğine inanıyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor, Merkez Bankası rezervimiz 120 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Enflasyon yok hıyarmış salataymış bunlardan değil, enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz. Hala bunu anlamayanlar, anlamak istemeyenyer, bunu Batı'daki kafalarla çözmeye çalışanlar bizi anlamazlar. Batı'daki kafaların da bir kısmı zaten uygulamalarıyla bizi destekliyor. ABD'deki faiz oranları ortada. Bizdekilere bunu hala anlatamadık. Anlamadıkları şu; faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar banka sahipleri, finans sektörü. Yatırımlarda niye sıkıntımız var? Bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan yatırımlar durur. Hala bunu anlatamıyoruz. Maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir muhafazakarlık içindedir. Oturup bunu konuşmamız lazım, Başbakan'la da konuştuk. Bunu çözmeye mecburuz. 15 senedir bunda inat edilmiştir. Faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon çift haneliye gidiyor. Merkez Bankası yıl sonu şu olacak diyor, kaç kere revize ettiniz tutmuyor. Merkez bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin deniyor tamam. Zaten müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor, tablo ortada. Türkiye'ye diz çöktürmek için her yola başvuranlara bir kez daha sesleniyorum, başaramayacaksınız."

Analistler, haftanın son işlem gününde yurt içinde ve yurt dışında veri akışının zayıf olduğunu, teknik açıdan dolar/TL 3,8500 seviyesinin destek, 3,9100 ve 3,9400 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini belirtti.

Haftaya TL karşısında 4,50 civarında başlayan ve 3 gün üst üste rekor kırarak tarihi zirveyi 4,6128 çıkaran euro bugün de dün olduğu gibi bir miktar soluklanma yaşanıyor. Euro/TL 4,60 civarında seyrediyor.

Euro/dolar paritesi 1,1750'den 1,820 seviyelerine çıktı.
TAHVİL-BONO PİYASASI

Tahvil/bono piyasasında ise faizlerde yükselişi eğilimi sürüyor. Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün yüzde 12.46'ya kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 12.43, valörde son işlemde yüzde 12.40 seviyesindeydi. Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün yüzde 13.73'e kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 13.72, valörde son işlemde yüzde 13.67 seviyesindeydi.

PİYASALARDA BUGÜN HANGİ VERİLER İZLENECEK?

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, saat 16.30'da ABD yeni konut inşaatları ve ABD inşaat ruhsatları açıklanacak.


Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler