FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan yeni dolar müdahalesi

Yeni haftaya 3.76 TL seviyelerinden başlayan dolar, Merkez Bankası'nın miktar yöntemiyle repo ihalesi açmaması sonrası 3.72 TL'ye indi.

Merkez Bankası'ndan yeni dolar müdahalesi

Merkez Bankası (TCMB) bugün de miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Öte yandan bankalar, TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

TCMB'nin bugün haftalık vadede miktar yöntemiyle 7 milyar TL, BIST kotasyon yoluyla 50,755 milyon TL ve TCMB kotasyon yoluyla 365 milyon TL tutarında repo dönüşü bulunuyor.
Kararın ardından dolar/TL 3.7625'den kademeli olarak 3.74'in altına kadar geriledikten sonra saat 10:17'de 3.7451/3.7480 seviyesinde.

TCMB geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmamış, ve TL'denin dolar karşısındaki sert değer kayıpları yerini kazanca bırakmıştı.

TCMB verilerine göre, piyasa 33,921.1 milyon lira eksi rezervle açıldı. Bankaların serbest depo bakiyeleri 33,173.8 milyon lira oldu. Piyasa Cuma günü 25,474.5 milyon lira eksi rezervle açılmış, bankaların serbest depo bakiyeleri ise 33,734.5 milyon lira olmuştu.

Öte yandan, TCMB daha önce açıkladığı üzere döviz satım ihalesinde minimum satış tutarını sıfır olarak belirledi.

Siyasi gelişmeler önemli

Öte yandan piyasada siyasi gelişmeler de takip edilmeye devam ediliyor.

AK Parti'nin MHP ile uzlaşarak hazırladığı ve yürütme dahil pek çok yetkiyi cumhurbaşkanına verecek olan, muhalefetin sert bir şekilde karşı çıktığı anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki ilk tur görüşmeleri tamamlandı.

Anayasa değişikliği görüşmelerinde ilk tur bir çeşit "antrenman" olarak sayılırken, ikinci turdaki oylamalar belirleyici olacak.

Anayasa değişikliğinin halkoylaması, Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Teklifin referandumda kabul edilmiş sayılması için, kullanılan geçerli oyların yarısından bir fazlasının "evet" olması gerekecek.

Öte yandan ana senaryo olmasa da anayasa değişikliğinin bir erken seçim sürecine dönüşme ihtimali piyasalarda baskı yaratan bir diğer unsur olarak görülüyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler