FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Rekor kıran dolar haftaya nasıl başladı?

Geçtiğimiz hafta tarihi zirve tazeleyen dolar, yeni haftaya zirveye yakın bir başlangıç yaptı.

Rekor kıran dolar haftaya nasıl başladı?

Dolar/TL, ABD ekonomisi hakkında iç açıcı olmayan son veriler ile doların 12 yılın zirvelerinden hafif değer kaybetmesi sonrası Cuma günü rekordan yönünü aşağı çevirirken; seçim sonuçlarına ve Merkez Bankası etkinliğine ilişkin soru işaretleri devam ediyor.

Cuma günü 2.7435'e kadar yükselerek tarihi zirveyi test eden dolar/TL ABD verileriyle 2.7250 civarında Cuma gününü tamamladı. Kur bu sabah ise TSİ 08:30'da 2.7210/2.7260 seviyesindeydi. Sepet bazında TL ise, 2.8566 ile Cuma günü tarihi zirvesini test ettikten sonra bu sabah 08:30'da 2.8418/2.8444 seviyesindeydi.

Saatler 09:30'u gösterdiğinde ise kur yeniden 2,73 seviyesinin üzerine çıktı.

Bankacılar bugün piyasada Hazine ihalelerine gelecek talebin ve TCMB'nin olası likidite adımlarının yakından izleneceğini belirtiyorlar.

Hazine Nisan ayı borçlanma programı çerçevesinde bu hafta beş ihale düzenleyecek. Bugün 5 Şubat 2020 itfalı 5 yıl vadeli gösterge tahvil yeniden, 16 Nisan 2025 itfalı 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ilk kez, 2 yıl vadeli gösterge tahvil olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvili yeniden ihraç edilecek.

Nisan'da 9.8 milyar TL'si piyasaya 13.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık, 7 milyar TL'si piyasaya 11.2 milyar TL borçlanmayı hedefleyen Hazine ay başında kuponsuz tahvil ihalesi ile 518.2 milyon TL'si piyasadan 707.2 milyon TL borçlanmıştı.

Dolar, ABD ekonomisine ilişkin son verilerin ardından Fed'in kısa vadede faizleri artırmayacağı beklentilerinin güçlenmesine paralel olarak haftaya değer kaybına karşı koymaya çalışarak başlarken; Yunanistan'ın mali yardım müzakerelerinde sonuca ulaşılamamış olması euro üzerinde baskı yaratıyor.

ABD'de Cuma günü yayımlanan verilere göre, şirketlerin planladığı yatırımlar Mart ayında art arda yedinci defa gerileyerek ekonominin toparlanmakta zorlandığına işaret etti. Veriler aynı zamanda Çarşamba akşamı faiz kararını açıklayacak olan Fed'in kısa dönemde para politikasını sıkılaştırma yönünde bir sinyal vermeyeceği beklentilerini kuvvetlendiriyor.

Euro, Cuma günü Yunanistan'ın kreditörleri AB ve IMF ile mali yardım müzakerelerinde sonuca ulaşabileceği beklentileriyle iki haftadan uzun bir sürenin zirvesi olan 1.0900 doları görmesinin ardından yüzde 0.2 gerileyerek 1.0855'ten işlem görüyor.
TCMB endişeleri

Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.

Bir diğer taraftan, TCMB'nin TL'deki değer kaybına siyasi nedenlerle tepki gösteremeyeceği endişesi satışın daha da belirgin hissedilmesini ve TL'nin hem dolar hem de sepet bazında benzer ülkelerden negatif ayrışmasını hızlandırıyor.

Bankacılar Ocak 2014'teki 5 puanlık acil faiz artışı senaryosuna her geçen gün daha da yaklaşıldığının piyasada konuşulmaya başladığını; piyasanın seçim nedeniyle TCMB'nin adım atamayacağına ilişkin pozisyon almaya devam etiğini belirtiyorlar.

TL'deki yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da geride bırakarak, yüzde 15'e yakın seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

TCMB'nin 22 Nisan'da kısa vadeli faizleri sabit tutması ve ardından TL'yi kalıcı olarak destekleyecek adımlar atmaması ve bu adımların önümüzdeki dönemde de atılmayacağı endişesiyle dolar/TL tarihi zirveye yaklaşmış, iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz altı ay aradan sonra ilk kez çift haneye yükselmişti.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**

Serbest piyasa

, döviz çevir, döviz çevirici**

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler