FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 grafikte Türkiye - Rusya ekonomik ilişkileri

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus jetinin düşürülmesinin ardından 'Bu olayın sonuçları ağır olacak' demesiyle Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik bağlar gündeme geldi. İki ülke ticaretten enerjiye, turizmden inşaata pek çok alanda birbirine bağımlı.

5 grafikte Türkiye - Rusya ekonomik ilişkileri

Enis Şenerdem

BBC Türkçe

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve o dönemde Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan 2005 yılındaq Mavi Akım doğalgaz boru hattının açılışını Samsun'da birlikte gerçekleştirmişti.

Suriye sınırında Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ilk kez kameraların karşısına çıktığında sert açıklamalar yapmış ve 'Bu olayın sonuçları ağır olacak' demişti. Putin'in bu sözleri akıllara Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik bağları getirdi.

Enerjiden turizme, ticaretten inşaat projelerine kadar iki ülke ekonomik açıdan birbirine fazlasıyla bağımlı halde.

Turizm

Türkiye açısından Putin'in değimiyle 'ağır sonuçlar' doğurabilecek ilk adım da dün Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamasıyla gelmişti. Lavrov Rus vatandaşlarından Türkiye'ye gitmemelerini isemiş, ülkenin tehlikeli hale geldiğini belirtmişti.

Bugün de Putin'den benzer bir açıklama geldi. Rus turizm acentaları da gelecek aylar için planlanan Türkiye turlarını iptal etmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye, ülke dışında tatile çıkan Rus turistlerin ilk tercihi konumunda. İki yıl önce Rusların favori turizm destinasyonu ünvanını Mısır'dan devralan Türkiye, Rus turistlerden yılda 3 milyar dolara yakın gelir elde ediyor.

Ticaret

Türkiye ve Rusya karşılıklı olarak birbirlerinin en önemli ticaret ortakları arasında. Türkiye Avrupa Birliği'nin (AB) ardından Rusya'nın en büyük doğalgaz ve petrol müşterisi konumunda bulunuyor.

Özellikle Orta Doğu'daki istikrarsızlıkların artmasıyla ve AB ekonomisinin yavaşlamasıyla Rusya da Türkiye için giderek daha önemli bir ihracat pazarına dönüşmüş durumda.

Ancak iki ülke arasındaki ticaret hacmi, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı nedeniyle açık ara Rusya lehine gelişiyor.

Enerji

Rusya'yı Türkiye için ekonomik anlamda vazgeçilmez kılan en önemli konulardan birisi doğalgaz.

Toplam doğalgaz ithalatının yüzde 54'ünü Rusya'dan yapan Türkiye, Rus doğalgazının kapasitesini de artırmak ve bu yolla ekonomik büyümenin yakıtını da elde etmek istiyor.

Rusya'dan alınan doğalgazın önemli bir bölümü ısınmanın yanı sıra elektrik üretiminde de kullanıldığı için, Türk imalat sektöründe çarkların dönmesi de bir anlamda Rus doğalgazına bağlı konumda.

İnşaat

1990'lı yılların ortalarından bu yana Rusya Türk müteahhitler için önemli bir pazar konumunda. Türk firmaları Rusya'da hem kamu altyapı ihalelerine giriyor, hem de özel projeler yürütüyor.

Şu ana kadar tamamlanan projeler arasında hastanelerden, otoyollara kadar uzanan geniş bir portföy bulunuyor.

Türk müteahhitlerinin yurtdışında en çok iş aldığı ikinci ülke de Rusya.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler