FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB Macaristan’a yapılan mali yardımları kesiyor

Avrupa Komisyonu Macaristan’a gelecek yıl verilecek 495 milyon euroluk yardım fonunu askıya aldı.

Tarık Demirkan

Budapeşte

Macaristan ekonomisi borç krizini aşamıyor

Avrupa Komisyonu bugün aldığı bir kararla Macaristan’a yapısal dönüşüm proje yardımları adı altına verilen 495 milyon euroluk fonu askıya aldı.

Komisyon bu kararına gerekçe olarak Macaristan’ın 2004 yılından bu yana, Avrupa Birliği’nin net tavrına rağmen cari açık vermeye devam etmesini ve Budapeşte’nin bu açığı düşürmek için gerekli adımları atmamasını gösterdi.

Komisyon mali işler sorumlusu Olli Rehn bu tavrın Macaristan’a karşı verilen bir ceza olarak algılanmaması gerektiğini savundu. Rehn’e göre yardımlar sadece askıya alınıyor ve Budapeşte’nin gerekli tasarruf adımlarını atması halinde, bu fonlar Macaristan için yeniden açılacak.

Komisyon tarafından alınan bu kararın uygulanabilmesi için Avrupa Birliği Maliye bakanları zirvesinde de onaylanması gerekiyor.

Karar Budapeşte tarafından tepkiyle karşılandı. Dün yapılan hükümet açıklamasında Avrupa Birliği’nin Macaristan’ı cezalandırmak için hazırlıklar yaptığı kamuoyuna açıklanmış, yani alınan kararın bir tür siyasi yanının bulunduğu ima edilmişti.

Hükümet Avrupa Komisyonu’nun açıklamasının ardından bu kararın adil olmadığı vurgusunu da yaptı.

Macar hükümeti Avrupa Birliği içinde pek çok ülkenin cari açık verdiğini, ancak bunlar arasından sadece Macaristan’a karşı bu tür bir yaptırım uygulanmasının gündeme getirildiğini ve bunun da adil olmadığını belirtti. .

Budapeşte hükümeti, AB maliye bakanları zirvesinde kararın onaylanmayacağı konusunda umutlu olsa da, yorumcular kararın aynen onaylanacağına, yani Budapeşte’ye verilen AB yardımlarının 595 milyon euroluk kısmının kesileceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

Karar 2013 Ocak ayından itibaren yürürlüğe girecek. Kesilen 595 milyon euroluk yardım, Avrupa Birliği tarafından Macaristan’a verilen toplam mali yardımların % 30’unu oluşturuyor

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler