FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB'den Atina'ya: 2018'e kadar kemer sıkın borcu hafifletelim

Yunanistan acil gündemiyle toplanan Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF, Atina hükümetinin mevcut kurtarma paketi kapsamında öngörülen kemer sıkma tedbirlerinin hepsini hayata geçirmesi halinde 2018'de borç geri ödeme şartlarını gevşetmeyi önerdi.

AB'den Atina'ya: 2018'e kadar kemer sıkın borcu hafifletelim

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında bu kez yüzler gülüyordu. Yunan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos ve Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, borcun yapılandırılması konusunda ilk kez prensipte de olsa bir fikir birliği olduğunu söyledi.

Brüksel'de Yunanistan acil gündemiyle toplanan Euro Bölgesi maliye bakanları ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri, Atina hükümetinin mevcut kurtarma paketi kapsamında öngörülen kemer sıkma tedbirlerinin hepsini hayata geçirmesi halinde 2018'den itibaren borç geri ödeme şartlarını gevşetmeyi önerdi.

Teklif, 24 Mayıs'ta düzenlenecek olan teknik heyet toplantılarında detaylandırılacak.

Kemer sıkma tedbirlerinin tam olarak uygulanması halinde tahvillerin vadesinin uzatılması ve verilen kredilere geri ödemesiz sürelerin eklenmesi gündemde.

Reuters haber ajansı teklifin Almanya ve IMF arasında bir uzlaşı adımına işaret ettiğini yazıyor.

Almanya, Yunanistan'ın herhangi bir borç yapılandırmasına ihtiyaç duymayacağını savunuyordu. IMF ise mevcut borç yükünün Yunan ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını söylüyor ve mutlaka borcun yapılandırılması gerektiğini ifade ediyordu.

Maliye bakanları toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, borç yapılandırmasının temel amacının Yunanistan'ın tekrar sağlıklı biçimde piyasadan borçlanır hale getirilmesi ve büyümenin sağlanabilmesi için Atina'ya reform imkanı tanınması olduğu ifade edildi.

Borç yapılandırması konusunda varılan uzlaşı, Yunanistan'ın ihtiyaç duyduğu ikinci yardım paketi diliminin de önünü açmış durumda.

Ülke için kritik ay Temmuz. Yunanistan'ın Temmuz'da IMF'ye 300 milyon euro, Avrupa Merkez Bankası'na ise 2,3 milyar euro borç geri ödemesi yapması gerekiyor.

Yunan Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos, toplantıda fikir ayrılıklarındansa fikir birliğinin baskın çıkmasının ümit verici olduğunu ifade etse de, hâlâ aşılması gereken zorlukların bulunduğunu vurguladı.

Syriza hükümetinin Meclis'ten geçirdiği son kemer sıkma tedbirleri ülkede çalışan kesimin ve emeklilerin büyük tepkisini çekmiş, sokak gösterilerinde polis ve protestocular çatışmıştı.

Yine son tedbir paketi yüzünden geçen hafta Yunanistan'da 3 gün süreyle genel greve gidilmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler