FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Apple üçüncü çeyrekte rekor kâr elde etti

Dünya çapında iPhone satışlarının tırmanışı sürerken Apple üçüncü çeyrekte rekor kâr elde etti. 27 Haziran tarihine kadarki üç aylık dönemde, bir yıl öncesine göre yüzde 35 artışla 47,5 milyon iPhone satıldı.

Apple üçüncü çeyrekte rekor kâr elde etti

Katie Hope

BBC Ekonomi muhabiri

Dünya çapında iPhone satışlarının tırmanışı sürerken Apple üçüncü çeyrekte rekor kâr elde etti.

27 Haziran tarihine kadarki üç aylık dönemde, bir yıl öncesine göre yüzde 35 artışla 47,5 milyon iPhone satıldı. Mac bilgisayarlar da yüzde 9 artışla 4,8 milyon satış yaptı.

Apple'ın yönetim kurulu başkanı Tim Cook "harika bir çeyrek" yaşadıklarını kaydetti.

Apple'ın kârı yüzde 38 artışla 10,7 milyar dolara çıkarken gelirleri yüzde 33 oranında artarak 49,6 milyar dolara yükseldi.

Cep telefonu satışlarında üçüncü çeyrek genellikle satışların en çok yavaşladığı dönem olarak görülüyor. Yeni model cep telefonunun çıkmasını bekleyen pek çok kişi yeni bir telefon satın almaktan kaçınıyor.

Apple ürünlerinin yüksek satışına rağmen New York borsasında Apple hisseleri yüzde 6,7 değer kaybetti ve 121,89 dolara indi.

Piyasa uzmanlarına göre tahvil kayıplarında Apple'ın, dördüncü çeyrek için yaptığı beklenenden biraz düşük çıkan öngörülerin düşkırıklığı yaratması ve şirketin kârının ağırlıklı olarak iPhone satışlarına bağlı olması rol oynadı.

Apple'ın tableti iPad'e olan talep, zayıf seyretmeye devam etti; iPad satışları geçen yıla göre % 18 düşerek 10,9 milyona indi.

Bununla birlikte şirket CEO'su Tim Cook, piyasaya 24 Nisan'da çıkarılan Apple Watch'ın büyük başarı elde ettiğini söyledi ama rakiplerine veri açıklamaktan kaçınarak ayrıntıya girmedi.

Saatin yanı sıra, iPod ve Beats kulaklık gibi cihazları kapsayan "diğer ürünler"den elde edilen gelirin bir önceki çeyreğe kıyasla 952 milyon dolar artarak 2,6 milyara ulaştığı açıklandı.

Şirketin baş muhasebe yetkilisi Luca Maestri, saatten alde edilen gelirin 952 milyonluk artışın "çok daha üzerindeki" bir miktarda olduğunu kaydetti. Maestri, iPhone ve iPad'in ilk piyasaya çıktıkları döneme kıyasla saat satışlarının ilk 9 haftada çok daha fazla olduğunu belirtti.

Apple'ın Çin pazarı (Çin, Hong Kong ve Tayvan) satışlarının da yıl bazında ikiye katlandığı ve şirketin üçüncü çeyrek satışlarının dörtte birinden fazlasını oluşturduğu bildirildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler