FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Apple'da hırsızlık şoku

Çin polisi, 22 Apple distribütörünü Apple veri tabanına girerek kullanıcılara ait Apple Id ve telefon numarası bilgilerini çalmak ve kara borsada satmaktan dolayı tutukladı.

Apple'da hırsızlık şoku

Dijital dünyaya mesafeli duranların en büyük gerekçelerinden biri hiç kuşkusuz gizlilik. Özellikle finansal işlemler ve kimlik bilgileri gerektiren internet uygulamalarında bu kaygı gitgide daha da artabiliyor.

İnsanların tedirgin olmasının başlıca nedeni, 'hacker' olarak bilinen bilgisayar korsanları ya da çeşitli zararlı yazılımlar ve dolandırıcılık yöntemleri üzerinden kullanıcı bilgilerinin çalınmasına yönelik girişimlerin çoğalması. Oysa tehdit artık sadece dışarıdan gelmiyor. İçerideki çürük elmalar da gizliliğimizi ve güvenliğimizi tehlikeye atabilir.

Çin'in Zhejiang şehrinde yaşanan son olay bunu doğrular cinsten. Forbes listesine göre dünyanın en değerli şirketi olan Apple'ın tedarik zinciri içerisindeki bazı kişiler, bulundukları pozisyondan faydalanıp biraz para kazanmaya çalışınca yakayı ele verdi.

Distribütörleri çaldı

Üçüncü parti 22 Apple distribütörü, iPhone kullanıcı verilerini sattığı iddiasıyla polis tarafından tutuklandı. Yetkililer, söz konusu çalışanların Apple veri tabanında ID ve telefon numaraları gibi hassas bilgileri aradığını ve her bir hesap başına 1.5 ile 26 dolar arasında kara borsada bu bilgileri satımaya çalıştığını açıkladı.

Hırsızların şu ana dek satışlardan elde ettiği miktarın 7.36 milyon dolar olduğu belirtilirken, yasa dışı satışlardan ne kadar kullanıcının etkilendiği ve Çin dışındaki kurbanların sayısı bilinmiyor. Keza, tutuklamalardan sonra dahili veri tabanıyla ilgili ne tür gelişmelerin yaşanacağı da şu an için muallakta.

Personelle veri paylaşılmalı mı?

Çapı ne olursa olsun, distribütörlerin dev bilişim şirketlerinin verilerine olan erişimi endişeleri artırmaya devam ediyor. Başka üreticiler için de benzer riskler her zaman söz konusu.

Apple ya da diğer şirketlerin veri paylaşımıyla ilgili personel karşısında kullanıcıyı nasıl koruyabileceğine ya da bir takım engellemeler getirilip getirilemeyeceğine dair alınabilecek önlemler ilerleyen günlerde daha da çok tartışılacak gibi.

Zira Apple, veri güvenliği konusundaki katı tutumuyla ve kullanıcılarını korumasıyla biliniyor. Şirket, 2014 yılında ABD de dahil olmak üzere hiçbir kamu kurumuna, izinleri dahi olsa iPhone verilerine erişim sağlamayacağını deklare etmişti. FBI ile bu yüzden başı belaya dahi girmişti.

Hatta, iPhone şifresinin kırılmasına yönelik kendilerinin de bir teknolojisi olmadığını ve buna yönelik bir çalışma içerisinde gelecek yıllarda da olmayacaklarını belirtmişti.

Apple'da CEO görevini yürüten Tim Cook, o dönem yaptığı açıklamada "İş modelimiz çok açık. Mükemmel ürünler satıyoruz. Elektronik posta veya web tarayıcısı alışkanlıklarına yönelik verileri reklamcılara satmaya dayalı bir modelimiz yok. " demişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler