FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avrupa seçimleri euroyu vurdu

Haftasonu yapılan Fransa ve Yunanistan seçimleri ardından bugün, euro, dolar ve sterlin karşısında değer kaybetti.

Haftasonu yapılan Fransa ve Yunanistan seçimleri ardından bugün, euro, dolar ve sterlin karşısında değer kaybetti

Fransa ve Yunanistan'da seçim sonuçları, kemer sıkma programlarının sürdürülebilirliği ve daha önceki hükümetlerin onayladığı bütçe disiplini anlaşmasının geleceği konusundaki belirsizlikler nedeniyle piyasaları olumsuz etkiledi.

Yunanistan, Atina borsasındaki %7 düşüşle en olumsuz etkilenen ülke oldu. Almanya'nın DAX endeksi açılıştan kısa bir süre sonra %2'den fazla değer kaybetti. Paris borsasında ise %1.5'tan fazla düşüş yaşandı.

Yunanistan'da kemer sıkma programından yana partilerin düşük performansı ve Fransa'da ağırlığı daha çok büyümeye vermek isteyen Francois Hollande'ın galip çıkması Avrupa'da kemer sıkma planlarını tehlikeye düşürdü.

Dolar karşısında 1.295 kadar gerileyen euro, Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve sterlin karşısında üç yıl önceki seviyesine geriledi.

Almanya'nın DAX endeksi %1.2 geriledi ve Avrupa borsaları inişe geçti.

Öğlene doğru, Fransa endeksi Cac %0.9 dolaylarındaydı. Atina hisseleri ise %8.3'ten işleme görmeye başladı. Lonra piyasaları ise resmi tatil nedeniyle kapalıydı.

Avrupa piyasaları, Cuma günü ABD'de işsizlik rakamlarının açıklanmasıyla keskin bir düşüşe geçti.

Bazı devletlerin borçlarına uygulanan faiz oranının yükselmesi yatırımcıların güveninin zedelendiğine işaret ediyor.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli bonolarına uygulanan faiz %20'den %22'ye yükselirken, Fransa'nın 10 yıl vadeli bonoları ise %2.81'den %2.84'e çıktı.

Asya piyasaları da düşüşe geçti. Tokyo'da Nikkei %2.8 oranında değer kaybetti.

Güney Kore Kospi endeksi %1.8 kadar gerilerken, Hong Kong'un Hang Sang endeksi %2.4 düzeyinde düşüş gösterdi.

'Saatli Bomba'

Yunanistan seçimlerinde sosyalist parti Pasok'un desteği beklenmedik düzeyde azaldı. Kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan Syriza'nın performansı ise oldukça yüksekti.

Seçim sonuçları, kamu harcamalarında kesintiler, vergi artırımları, kamu sektöründe küçülme gibi politikaların devam edip etmeyeceği konusundaki şüpheleri artırdı.

IG Piyasalarından Justin Harper BBC'ye yaptığı açıklamada "Yunanistan saatli bir bomba gibi" dedi.

Harper, "Şimdi korkulan, ikinci kurtarma paketinin çıkarılması için harcanan çabanın boşa gitmesi. Önümüzdeki günlerde borsalar üzerindeki ciddi bir baskı oluşacak gibi görünüyor" dedi.

BBC Avrupa editörü Gavin Hewitt ise "Yunanistan siyasi bir krizin eşiğinde" dedi.

Hewitt, kemer sıkma programlarını destekleyen partilerin sandıkta cezalandırıldığını ve Yunanistan'ın, kurtarma paketi için şart koşulan kamu harcamaları kesintilerini uygulayacak ve Parlamento'dan destek alabilecek bir koalisyon kurmakta zorlanacağını söyledi.

"Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalamayacağı tartışması yeniden gündeme gelecek. Avrupa'daki yeni siyasi durum artık seçmenlerin kamu harcamalarındaki kesintlere, ekonomik büyümenin yavaşlamaya ve işsizliğe destek vermeyeceğini gösteriyor."

Fransa'daki seçim sonuçları beklenen şekilde gelişti ancak Hollande'ın Alman lider Angela Merkel ile selefi Sarkozy gibi yakın işbirliği içinde çalışıp çalışmayacağı konusunda soru işaretleri var.

Sarkozy ve Merkel ikilisi euro bölgesinde bütçe disiplini anlaşmasında önde gelen figürlerdi.

Hollande ise, kemer sıkma önlemlerindense büyümeye ağırlık vereceğini söylüyor.

Ocak ayında Fransa'nın AAA notunu düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, seçimlerin Fransa'nın kredi notu üzerinde hemen bir etkisi olmayacağını söyledi.

Kuruluş, "Haziran ayında yapılacak Parlamento seçimlerinin yanısıra, Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı ve hükümetinin yöneleceği politikaları inceleyeceğiz" dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler