FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başçı istifa dedikoduları gölgesinde konuşacak

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün Banka'nın olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapacak. Merak edilen ise ekonomik değerlendirmeler değil, Başkan’ın istifa dedikodularına yanıt verip vermeyeceği.

Başçı istifa dedikoduları gölgesinde konuşacak

Enis Şenerdem

BBC Türkçe

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bugün Banka'nın olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapacak. Merak edilen ise, ekonomik değerlendirmeler değil, Başkan’ın istifa dedikodularına yanıt verip vermeyeceği.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Erdal Sağlam’ın Pazartesi günü yazdığı kulis haberle gündeme gelen “Paralel yapıya yakın ekonomi bürokrasisi istifaya zorlanacak” iddiası, bir süredir mali piyasalarda tartışılıyordu.

Şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmış değil.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, iddiaların ortaya atılmasının ardından ilk kez kamuoyu önüne çıkacak. Uzmanların genel beklentisi, Başçı’nın iddialara dair bir açıklama yapmaktan kaçınacağı yönünde.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölüm Başkanı Prof. Deniz Gökçe, konuşmanın makroekonomi odaklı olacağını söyledi ve “Başçı genel gidişat hakkında konuşur ancak iddialara yanıt vermez” dedi.

"Açıklama hükümetten gelmeli"

HSBC Türkiye Stratejisti Fatih Keresteci de, mali piyasalarda Başçı’dan herhangi bir açıklama gelmesi yönünde beklenti olmadığını ifade etti. Keresteci, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlarken, “İddialarla ilgili açıklamanın Başçı’dan değil hükümet tarafından gelmesi gerekiyor” dedi.

Okan Üniversitesi Ekonomi Profesörü Taner Berksoy ise, Başçı’nın üstü kapalı biçimde kendisini savunabileceğini kaydetti, ancak Berksoy da Erdem Başçı'dan detaylı bir "istifa iddiaları" açıklaması beklemiyor.

Bağımsızlık endişesi

Piyasaları rahatsız eden bir diğer konu ise Merkez Bankası’nın bağımsızlığına dair endişeler. Uzmanlar, Başbakan Erdoğan’ın bankaya yaptığı faiz indirimi çağrılarının, piyasada olumsuz bir algı yarattığı görüşünde.

Taner Berksoy, “Siyasetin Merkez Bankası politikalarında bu denli etkin olması yanlış” derken, Fatih Keresteci gelecek hafta Perşembe günü toplanacak olan Para Politikası Kurulu’na dikkat çekiyor.

“Eğer Merkez Bankası gelecek hafta faiz indirimine giderse bu bizce erken atılmış bir adım olacak” diyen Keresteci, Başkan Erdem Başçı’nın geçen hafta Kayseri’deki konuşmasında verdiği mesajların da faiz indirimini işaret etmediğini hatırlattı.

Başçı, Kayseri'de faizin yönünü enflasyonun belirleyeceğini söylemiş ve enflasyonun da yüksek seyrettiğini hatırlatmıştı. Başkan Başçı, faiz indiriminin zaman içerisinde gündeme gelmesi halinde dahi "Bence indirimin adım adım yapılması gerekir, hızı çok önemli. Türkiye'ye güveni sarsmadan adım atılmalı" demişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler