FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitcoin ilk kez 5.000 doları aştı! Bitcoin yükselmeye devam ediyor

Dijital para birimi Bitcoin'in değeri rekorlar kırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde gerileyen Bitcoin yeniden yükselişe geçti ve yeni bir rekora imza attı.

Bitcoin ilk kez 5.000 doları aştı! Bitcoin yükselmeye devam ediyor

Kripto para birimi Bitcoin'in fiyatı Rusya'nın yeni sınırlamalar getireceği haberlerine rağmen ilk kez 5.000 dolar seviyesini aştı. Çin'in Eylül sonunda Bitcoin borsalarını kapatma kararı almasını etkisiyle 1 Eylül'de 4.950 dolar seviyesinden keskin bir düşüşe geçen ver 14 Eylül'de 3.226 dolar seviyesine kadar gerileyen Bitcoin fiyatı,
Coindesk.com'a göre bugün yüzde 5,16 artışla 5.080,23 dolar seviyesini gördü.

Analistler Japonya, Güney Kore ve Hong Kong'de artan Bitcoin işleminin Çin'in getirdiği yasaklamaların etkisini telafi ettiğini ifade ediyorlar.

İlk kez 2008 yılında dijital bir para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin’in, geçen yıl itibarıyla yaklaşık 100 bin satıcı tarafından internetten yapılan alışverişlerde ödeme olarak kabul edildiği tahmin ediliyor.

En büyük pazarı Japonya

Bitcoin kullanımında en büyük pazar Japonya. Bu ülkede, Bitcoin piyasasının büyüklüğü Çin ve ABD’yi geçti. Dünya'nın haberine göre, günlük işlem hacmi 135 milyon doları bulan ülke, bu alanda pazar payını yüzde 40’ın üzerine çıkardı.

Bitcoin ve sanal para teknolojilerini yasal para birimi haline getirme yasası Japonya’da yürürlüğe girdi. Japonya Finansal Hizmetler Dairesi tarafından resmi bir yazı ile yayımlanan kanun metnine göre bitcoin, Japonya’da resmi ödeme yöntemi olarak kabul görecek.

- Kim buldu?

Bitcoin 2008 yılında bir yazılım uzmanı olan Satoshi Nakamoto tarafından üretildi. Bu para biriminin üretilmesindeki amaç hiçbir otorite tarafından kontrol edilemeyen, düşük işlem ücretleri ile transfer edilebilen, matematiksel tabanlı bir elektronik ödeme sistemi kurmaktı.

- Nasıl üretilir?

Bu para fiziksel olarak herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmez. Üretiminde kendine özgü kurallar var. Bitcoin üretmine madencilik (bitcoin mining) adı veriliyor ve bu anlamda madencilik yapan herkes (bitcoin miner) bu parayı üretebiliyor. Bitcoin, işlem gücü üreten bilgisayarlar ve donanımlar tarafından “madencilik” adı verilen bir konsept altında üretilir. Sistem en başından kurulurken sınırlı para üretimi üzerine dizayn edilmiş. Madenciler ne kadar çalışırsa çalışsınlar maksimum 21 milyon Bitcoin üretebilirler. Oluşturulan bu sınırlı yapı nedeniyle bu parayı kazanmak her geçen gün zorlaşıyor. Bu da fiyatını yükseltiyor.

- Nasıl kullanılıyor?

‘Wallet’ diye tabir edilen sanal cüzdanlar vasıtasıyla kullanılır. Bu cüzdanlar internet üzerinden oluşturuluyor.Cüzdan oluşturmak için hiçbir kimlik bilgisine gerek yok. Bu cüzdanlar vasıtasıyla bitcoin gönderimi, alımı yapılabililiyor. Bitcoinler alışverişlerde harcanabiliyor.
-Paraya çevrilir mi?

Bitcoin’ler Türkiye’de hiçbir bankada alınıp satılmıyor. Ancak internetteki exchange platformları üzerinden 7/24 nakit paraya çevrilebiliyor. İnternet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan ödeme sistemi PayPal'ın, Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıklamasından bu yana da Türkiye'de sanal para olarak bilinen Bitcoin aracılığıyla yapılan ödemelerin hacminde artış yaşandığı görülüyor

BITCOIN NE KADAR YASAL? HANGİ ÜLKELER KABUL EDİYOR?

Bitcoin ABD'de legal durumda. Ayrıca Türkiye, İran, Güney Afrika, Balkanlar bölgesi dışındaki tüm avrupa'da Bitcoin legalliğini koruyor. Çin'de ise ‘tartışmalı' kategorisinde. Elbette nedeni ise Bitcoin Mining konusu ve Çin Halk Bankası'nın Bitcoin'e bakışı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler