FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brexit süreci nasıl işleyecek?

İngiltere Başbakanı Theresa May, geçen yılki referandumundan yüzde 52 oyla çıkan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararının (Brexit) en somut adımını bugün atıyor. Peki yıllar sürmesi beklenen süreçte neler yaşanması bekleniyor?

Brexit süreci nasıl işleyecek?

İngiltere Başbakanı Theresa May, 23 Haziran 2016'da yapılan referandumdan yüzde 52 oyla çıkan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) en somut adımını bugün atıyor.

Theresa May, AB müktesebatının birlikten ayrılmayı düzenleyen 50. maddesini işletmek üzere hazırlanan mektubu imzaladı. Mektup AB Konseyi'ne iletilecek ve yıllar sürmesi beklenen müzakereler için düğmeye basılmış olacak.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, daha önce paylaştığı bir tweette, "İngiltere, 50'nci maddeyi devreye soktuktan sonra 48 saat içinde Brexit taslağı ile ilgili rehberi 27 Avrupa Birliği üyesine sunacağım" demişti.

Brexit süreci başladı: İngiltere'ye faturası ne olacak?Brexit takvimi Sterlin'i vurduİngiliz hükümeti Brexit stratejisini yayınladıAB Konseyi Başkanı Donald Tusk: "İngiltere, 50'nci maddeyi devreye soktuktan sonra 48 saat içinde Brexit taslağı ile ilgili rehberi 27 Avrupa Birliği üyesine sunacağım."

Tusk, daha önce de 27 ülkenin liderini 4-6 hafta içinde olağanüstü bir zirveye çağıracağını söylemişti.

Avrupa Komisyonu'nun baş müzakerecisi Michel Barnier'e yetki verilmesiyle müzakerelerin Mayıs'ta başlaması bekleniyor.

Yüzde 72'nin onayı gerekecek

İngiltere'nin 50'inci maddeyi resmen işletmesinden sonra ayrılma koşulları ve gelecekteki ilişkilerin nasıl şekillendirileceği müzakere edilecek.

Her şey takvime uygun şekilde ilerlerse, müzakerelerin iki yıl sürmesi ve İngiltere'nin Mart 2019'da birlikten çıkması bekleniyor.

Müzakereler sonunda varılacak anlaşmanın AB tarafından kabul edilmesi için AB üyesi ülkelerin yüzde 72'sinin onayı gerekecek. Onay veren ülkelerin AB nüfusunun yüzde 65'ini temsil etmesi gerekli. Anlaşmanın Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması şart.

Müzakerelerin iki yılda bitirilememesi durumunda tüm AB ülkelerinin rızasıyla müzakereler bir yıllığına uzatılabilecek.

İngiltere ve AB'nin iki yıl içinde bir anlaşma üzerinde uzlaşamaması ve tek bir AB ülkesinin bile müzakereleri uzatmama yönünde karar alması durumunda İngiltere AB ile hiçbir anlaşma yapamadan Birlik'ten ayrılacak.

Fakat İngiltere hükümetinin müzakerelerin herhangi bir noktasında fikrini değiştirme ve ayrılıktan vazgeçme ihtimali bulunuyor.

Eğer ayrılık gerçekleşirse, İngiltere AB'ye tekrar üye olmak istemesi durumunda diğer aday ülkeler gibi tekrar başvuru sürecinden geçmek zorunda kalacak.

Ekonomi nasıl etkileniyor?

Ekonomistler, İngiltere'nin AB'den çıkması durumunda ekonominin karanlık bir sürece gireceğine ilişkin çok sayıda yorum yapmıştı.

İngiltere ekonomisi bu süreçten çok olumsuz bir şekilde etkilenmiş gözükmüyor.

Ancak İngiltere'nin henüz Avrupa Birliği'nden çıkmadığını hatırlatmakta fayda var.

Yatırımlarda azalma

Özellikle Brexit'in nasıl şekilleneceği ve sürecin nasıl işleyeceği konusunda ortaya çıkan belirsizlik yatırımcının stratejisine yansıyabilir.

Tüketici güveni henüz bir sarsıntıya uğramazken, ekonomi beklentilerden daha yüksek bir şekilde 2016'nın son çeyreğinde yıllık yüzde 0.7 büyüdü.

Diğer yandan 2016'nın son çeyreğinde önceki çeyreğe göre yatırımlarda yüzde 1'lik bir azalma olduğu görüldü.

Sterlin d**eğer kaybetti**

Sterlin, Brexit referandumunun ardından Amerikan Doları'na karşı ciddi bir değer kaybı yaşadı.

O zamandan beri Sterlin Dolar'a karşı yüzde 15 değer kaybetti.

Bu düşüş ihracata olumlu yansırken İngiliz turistlerin yurt dışına tatile gitmesini zorlaştırdı.

Sterlindeki düşüş özellikle otomobil endüstrisinde ithalat masraflarının artmasına yol açtı.

Dış ticaret açığı veren İngiltere ekonomisinde Sterlin'de yaşanan değer kaybı ithalatın da ihracatın da artmasına yol açıyor.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı rakamlara göre Ocak ayında ihracat 400 milyon Sterlin, ithalat 300 milyon Sterlin arttı.

İngiltere Merkez Bankası'nın uyguladığı politika faizinin rekor düşük seviyede olması da sterlinin düşük seyretmesine yol açıyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin ülke ekonomisinin zora girmemesinde önemli rol oynadığı vurgulanıyor.

Merkez Bankası, Ağustos ayında politika faizini yüzde 0.5'ten yüzde 0.25'e indirerek 2009'dan beri rekor düşük seviyeye getirmiş oldu.

İşsizlik son beş yıldır gerçekleştirdiği düşüşüne devam ederken enflasyon bu ay yüzde 1.6'dan 1.8'e çıktı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler