FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu lüks lezzet artık yasak!

Zenginlerin atıştırmalığı, lüks lezzet kaz ciğerinin üretimi ve restoranlarda satısı Arjantin'in başkenti Sao Paulo belediye meclisi tarafından yasaklandı...

Bu lüks lezzet artık yasak!

Fransa’dan dünyaya yayılan bugün bir çok ülkede üretimi yapılan kaz ciğeri (foie gras), kazların ve ördeklerin doğal olmayan yöntemlerle aşırı beslenerek ciğerlerinin yağlandırılmasıyla elde ediliyor.

Bir dönem asillerin, zenginlerin sofrasını süsleyen kaz ciğeri lezzetinin ötesinde her zaman bir statü sembolü oldu. Ancak son yıllarda hayvan hakları savunucularının yanı sıra prensip olarak kaz ciğeri yemeği reddedenler ve mönülerinden çıkaran şefler azımsanmayacak kadar çoğunlukta.

Son tepki de Arjantin'in en büyük kentinden geldi. Sao Paulo Belediye Meclisi, kazların ve ördeklerin büyük acı çekmesinin ardından elde edilen kaz ciğerinin üretilmesini ve satışını yasakladı.

Öneriyi sunan şehir meclis üyesi Laercio Benko’ya göre, sadece bir zengin atıştırmalığı olan kaz ciğerinin insan sağlığına hiç bir yararı yok. Ve hayvanlara bir hiç uğruna acı çektiriliyor.

Zenginlikle özdeşleştirilen az ciğerinin üretimi aslında son yıllarda İngiltere, İtalya, Almanya ve Arjantin’in de aralarında olduğu pek çok ülkede yasaklanmıştı. Sadece kaz ciğerinden yapılan ‘pate’nin satışı serbestti.

Sao Paulo’da restoranlar ve barlar 45 gün içinde uygulamaya konacak bu kanunu çiğnerse 1000 dolar kadar ceza ödeyecekmiş. Hayvan hakları savunucuları bu kararı memnuniyetle karşılarken ülkenin önde gelen şeflerinin bu karar hakkında çekinceleri var.

‘2015 Dünyanın en iyi 50 Restoranı’ listesinde dokuzuncu sırada yer alan, iki Michelin yıldızlı DOM restoranın şefi Alex Atala meseleye başka bir açıdan yaklaşmış. Bir haber kanalına verdiği mülakatta “Bir kent insanların ne yiyip yemeyeceğine nasıl karar verir? Bunun sonu nereye varır...” diyor. Eminim Atala’ya “Hoş bir lezzet uğruna hayvanlara işkencenin sonu neye varır” diyenler de çıkacaktır...

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler